Imbir najlepiej wspomaga trawienie: jak działa? [WIDEO]

2018-01-23 16:17

Jest wiele naturalnych sposobów na wspomaganie trawienia. Warto czerpać inspirację z ajurwedy. Według jej zasad najlepszym naturalnym lekiem na niestrawność jest świeży korzeń imbiru. Sprawdź, jakie właściwości ma ta niezwykła przyprawa.

Imbir -  przyprawa która najlepiej wspomaga trawienie.
Autor: Archiwum Imbir - przyprawa, która zmniejsza łaknienie.

Spis treści

  1. Imbir - ajurweda
  2. Imbir - metabolizm
  3. Imbir - zmniejszenie apetytu
  4. ZOBACZ WIDEO z przepisem na herbatę z imbirem!
QUIZ: Smakowite pary - do jakiej potrawy pasuje ta przyprawa?
Pytanie 1 z 13
Cynamon
Zdjęcie

Imbir - ajurweda

Według zasad indyjskiej medycyny naturalnej - tak zwanej ajurwedy - najlepszym, naturalnym surowcem na przyśpieszenie trawienia jest świeży korzeń imbiru. Faktycznie starożytni hindusi nie mylili się - ten (dostępny i w polskich sklepach) korzeń jest jakby stworzony do poprawy procesów trawiennych.

Imbir - metabolizm

Przede wszystkim korzeń imbiru wzmaga krążenie krwi, które z kolei jest najlepszym sposobem na przyśpieszenie procesów metabolizmu. Składniki zawarte w imbirze pomagają w rozkładaniu protein i zwiększają wydzielanie śliny.

Imbir - zmniejszenie apetytu

Dodatkowo, świeży imbir dodany do potrawy zdecydowanie zmniejsza łaknienie. Potrawy przyprawione imbirem są bardzo sycące i nie jemy ich w dużych ilościach.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na herbatę z imbirem!

Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl