Ceny skupu koniny są istotnie dość niskie. W hurtowym skupie, gdy waży się całe zwierzę, sprzedający może liczyć na ok. 10 zł za kilogram. Konie stare, o mięsie żylastym i twardym, cenione są znacznie niżej. Niekiedy za kilogram mięsa uzyskać można zaledwie 4 zł.
Oczywiście wyższe są ceny w handlu detalicznym. Kilogram mielonego mięsa końskiego w warszawskich jatkach to wydatek przynajmniej 10 zł. Mięso wyższej jakości kosztuje, w zależności od rodzaju, kosztuje od 15 do 25 zł za kilogram.
Natomiast kilogram kabanosów wyprodukowanych z końskiego mięsa kosztuje ok. 35 zł. 10 złotych mniej kosztuje kiełbasa z koniny.
Gdzie kupisz koninę?
Zakup tego rodzaju mięsa wymaga jednak pewnych starań; w Krakowie od wielu lat działa sklep oferujący wybór wędlin z końskiego mięsa, bez większych kłopotów kupić można koninę w Poznaniu czy Warszawie.
Trudniejsze jest to w mniejszych miastach i na wsiach, gdzie brak tradycji jedzenia tego rodzaju mięsa i wciąż patrzy się na nie z nieufnością. Co ciekawe, równocześnie Polacy zajmują wysoką pozycję w rankingu producentów końskiego mięsa, a zwłaszcza we wschodnich regionach kraju wielu rolników decyduje się na tego rodzaju produkcję rolną ze względu na duże zainteresowanie klientów z Europy Południowej, m.in. z Włoch.