Ile w Polsce kosztuje kilogram koniny?

2016-09-15 10:43

Konina w Polsce nie jest zbyt często jadana, a wokół tematu narosło wiele kontrowersji. Tymczasem konina bywa dodawana do mięsa mielonego jako "wypełniacz". Czy cena końskiego mięsa jest rzeczywiście tak atrakcyjna dla producentów? Sprawdź, ile trzeba wydać na kilogram koniny w Polsce.

Ile w Polsce kosztuje kilogram koniny?
Autor: thinkstockphotos.com Z koniny produkuje się m.in. kiełbasę i słynne kabanosy

Ceny skupu koniny są istotnie dość niskie. W hurtowym skupie, gdy waży się całe zwierzę, sprzedający może liczyć na ok. 10 zł za kilogram. Konie stare, o mięsie żylastym i twardym, cenione są znacznie niżej. Niekiedy za kilogram mięsa uzyskać można zaledwie 4 zł.

Oczywiście wyższe są ceny w handlu detalicznym. Kilogram mielonego mięsa końskiego w warszawskich jatkach to wydatek przynajmniej 10 zł. Mięso wyższej jakości kosztuje, w zależności od rodzaju, kosztuje od 15 do 25 zł za kilogram. 

Natomiast kilogram kabanosów wyprodukowanych z końskiego mięsa kosztuje ok. 35 zł. 10 złotych mniej kosztuje kiełbasa z koniny.

Gdzie kupisz koninę?

Zakup tego rodzaju mięsa wymaga jednak pewnych starań; w Krakowie od wielu lat działa sklep oferujący wybór wędlin z końskiego mięsa, bez większych kłopotów kupić można koninę w Poznaniu czy Warszawie.

Trudniejsze jest to w mniejszych miastach i na wsiach, gdzie brak tradycji jedzenia tego rodzaju mięsa i wciąż patrzy się na nie z nieufnością. Co ciekawe, równocześnie Polacy zajmują wysoką pozycję w rankingu producentów końskiego mięsa, a zwłaszcza we wschodnich regionach kraju wielu rolników decyduje się na tego rodzaju produkcję rolną ze względu na duże zainteresowanie klientów z Europy Południowej, m.in. z Włoch.