Ile suchego makaronu na osobę - jak obliczyć porcję?

2016-08-02 9:27

Makaron to jedno z ulubionych dań. Jednak nie zawsze wiemy, jak odmierzyć suchy makaron przed gotowaniem, by było go w sam raz dla konkretnej liczby osób. Jak porcjować suchy makaron?

ile-suchego-makaronu-na-osobe-jak-obliczyc-porcje.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Mniej wprawne osoby, odmierzając suchy makaron, mogą użyć szklanki lub specjalnej miarki do spaghetti

Ile makaronu na osobę?

Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję trzeba zwiększyć nawet do około 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.

Porcje na osobę odmierza się też inaczej:

kolanka, świderki, muszelki, kokardki to około 3/4 szklanki,

spaghetti można odmierzyć specjalną miarką (najczęściej dla 1–4 osób) z otworami, które określają potrzebną objętość wiązki makaronu.

Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Jeśli nie masz miarki, utwórz kółko, zaciskając kciuk i palec wskazujący. To wprawdzie mniej precyzyjna „miarka”, ale też ułatwia porcjowanie.

Makaronowy zawrót głowy. Czy znasz te rodzaje makaronu?
Pytanie 1 z 10
Penne to:
Zdjęcie