Ile kalorii ma pieczywo?
Pierwszą z zasad większości metod odchudzania jest rezygnacja z pieczywa lub zastąpienie tego białego pełnoziarnistym. Ile tak naprawdę kalorii mają poszczególne rodzaje piekarnianych wyrobów? Dlaczego dietetycy polecają ciemne pieczywo?
Spis treści
Tabela kalorii
Wbrew przekonaniu większości osób, białe pszenne pieczywo nie jest wcale bombą kaloryczną. Co więcej, czasem jest lżejsze od pieczywa ciemnego.
Bułka grahamka ok. 150 kcal
Bułka kajzerka ok. 120 kcal
Bułka maślana ok. 170 kcal
Chleb baltonowski (1 kromka) ok. 60 kcal
Chleb graham (1 kromka) ok. 57 kcal
Chleb jasny żytni (1 kromka) ok. 62 kcal
Chleb razowy żytni (1 kromka) ok. 56 kcal
Chleb pełnoziarnisty żytni (1 kromka) ok. 60 kcal
Dlaczego lepiej jeść ciemne pieczywo?
Dietetycy i lekarze polecają jedzenie ciemnego pieczywa wszystkim, nie tylko osobom na diecie. A to dlatego, że zawiera ono mnóstwo substancji odżywczych: błonnik, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, potas. Pieczywo białe wytwarzane jest z mąki wysokoprzetworzonej, przez co większość jej wartościowych składników ginie na etapie produkcji.
Jedzenie ciemnego pieczywa sprawia, że jesteśmy syci dłużej, poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie, a perystaltyka jelit poprawia się. Wybierając te ciemne gatunki pieczywa z ziarnami zapewniamy sobie jeszcze większą i szerszą gamę witamin. Kupując ciemne pieczywo uważajmy jednak na to, aby nie dać się oszukać. Niektóre firmy barwią pieczywo karmelem.