Herbata Pu-erh - jak ją parzyć?

2016-11-30 13:40

Jej nazwa pochodzi od regionu uprawy – krainy Pu’er na południu Chin. Choć należy do rodziny herbat czarnych, nazywana jest czerwoną, bo taki kolor przybiera napar. Sprawdź, jak parzyć ten rodzaj herbaty, aby nie stracił swoich cennych właściwości zdrowotnych.

jak_parzyc_herbate_puerh.jpg
Autor: photos.com Jak parzyć herbatę, aby nie straciła swoich cennych właściwości?

Spis treści

  1. Jak powstaje herbata Pu-erh?
  2. Jak działa Pu-erh?
  3. Sposób przyrządzania czerwonej herbaty

Jak powstaje herbata Pu-erh?

Listki herbat czarnych najpierw pozostawia się, by zwiędły, potem poddaje się je procesowi fermentacji, a na koniec suszy. Herbaty zwane czerwonymi poddaje się dodatkowemu procesowi fermentacji.

Liście Pu-erh tuż po zbiorach są prasowane i zaszczepia się je specjalnymi kulturami bakterii. To wpływa na przebieg fermentacji. Pu-erh musi długo dojrzewać. Czasem nawet kilkadziesiąt lat. Im dłużej pozwala jej się dojrzewać, tym ma większe właściwości lecznicze posiada.

Jak działa Pu-erh?

Zaleca się pić trzy filiżanki Pu-erh dziennie. Wtedy można liczyć, że organizm odczuje jej wspaniałe właściwości. A należą do nich m.in.: obniżanie ciśnienia i poziomu cholesterolu oraz pomoc w utracie wagi, ponieważ pobudza trawienie. Ponadto Pu-erh walczy  z wolnymi rodnikami, pobudza krążenie, poprawia sprawność umysłu i wzmacnia organizm.

W tradycyjnej medycynie chińskiej Pu-erh używana jest jako odtrutka, np. po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu (neutralizuje działanie alkoholu w organizmie i zapobiega zjawisku znanym jako kac). Trzeba tylko wypić Pu-erh bezpośrednio po spożyciu alkoholu.

Picie Pu-erh zaleca się też po zjedzeniu potraw bogatych w tłuszcze.

Sposób przyrządzania czerwonej herbaty

Liście Pu-erh zalewa się wrzątkiem i pozostawia do zaparzenia. Po 2-3 minutach uwalniają się substancje bioaktywne. Pu-erh parzy się nie dłużej niż 8 minut. Wtedy napar działa pobudzająco i kojąco.

Ważne: najlepsza jest Pu-erh o grubo pokruszonych liściach. Dobrej jakości herbatę można parzyć nawet do czterech razy.