Jak powstaje herbata Pu-erh?
Listki herbat czarnych najpierw pozostawia się, by zwiędły, potem poddaje się je procesowi fermentacji, a na koniec suszy. Herbaty zwane czerwonymi poddaje się dodatkowemu procesowi fermentacji.
Liście Pu-erh tuż po zbiorach są prasowane i zaszczepia się je specjalnymi kulturami bakterii. To wpływa na przebieg fermentacji. Pu-erh musi długo dojrzewać. Czasem nawet kilkadziesiąt lat. Im dłużej pozwala jej się dojrzewać, tym ma większe właściwości lecznicze posiada.
Jak działa Pu-erh?
Zaleca się pić trzy filiżanki Pu-erh dziennie. Wtedy można liczyć, że organizm odczuje jej wspaniałe właściwości. A należą do nich m.in.: obniżanie ciśnienia i poziomu cholesterolu oraz pomoc w utracie wagi, ponieważ pobudza trawienie. Ponadto Pu-erh walczy z wolnymi rodnikami, pobudza krążenie, poprawia sprawność umysłu i wzmacnia organizm.
W tradycyjnej medycynie chińskiej Pu-erh używana jest jako odtrutka, np. po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu (neutralizuje działanie alkoholu w organizmie i zapobiega zjawisku znanym jako kac). Trzeba tylko wypić Pu-erh bezpośrednio po spożyciu alkoholu.
Picie Pu-erh zaleca się też po zjedzeniu potraw bogatych w tłuszcze.
Sposób przyrządzania czerwonej herbaty
Liście Pu-erh zalewa się wrzątkiem i pozostawia do zaparzenia. Po 2-3 minutach uwalniają się substancje bioaktywne. Pu-erh parzy się nie dłużej niż 8 minut. Wtedy napar działa pobudzająco i kojąco.
Ważne: najlepsza jest Pu-erh o grubo pokruszonych liściach. Dobrej jakości herbatę można parzyć nawet do czterech razy.