Herbata Darjeeling - poznaj jej właściwości!

2016-09-09 12:59

Herbata Darjeeling jest odmianą czarnej herbaty o bardzo wysokiej jakości i o specyficznym smaku. Jakie są jej charakterystyczne cechy? Jak rozpoznać ją wśród innych herbat?

co-to-jest-herbata-darjeeling.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Herbata Darjeeling uchodzi za prawdziwy rarytas wśród indyjskich herbat.

Spis treści

  1. Herbata Darjeeling - cechy charakterystyczne
  2. Herbata Darjeeling prawidłowy sposób parzenia

Herbata Darjeeling - cechy charakterystyczne

Herbata Darjeeling uchodzi za prawdziwy rarytas wśród indyjskich herbat. Jej nazwa pochodzi od prowincji Darjeeeling w Indiach, położonej między Nepalem a Bhutanem u podnóża Himalajów. Liście herbaty uprawia się nawet na wysokości 6-7 tys. metrów nad poziomem morza. Wyjątkowy klimat sprawia, że mimo, że zbiera się ich mniej (herbata Darjeeling stanowi ok. 5 proc. całej indyjskiej produkcji herbaty) niż w innych rejonach Indii, ale za to listki są bardzo wysokiej jakości. Najbardziej popularna jest herbata z drugiego zbioru, od początku maja do końca czerwca. 

Herbata Darjeeling prawidłowy sposób parzenia

Wsypać do filiżanki o pojemności 200 ml łyżeczkę herbaty i zalać wodą o temperaturze 95 st. C. Po 3 minutach zaparzania pod przykryciem oddzielić liście od naparu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE