Herbata Darjeeling - poznaj jej właściwości!
Herbata Darjeeling jest odmianą czarnej herbaty o bardzo wysokiej jakości i o specyficznym smaku. Jakie są jej charakterystyczne cechy? Jak rozpoznać ją wśród innych herbat?
Spis treści
Herbata Darjeeling - cechy charakterystyczne
Herbata Darjeeling uchodzi za prawdziwy rarytas wśród indyjskich herbat. Jej nazwa pochodzi od prowincji Darjeeeling w Indiach, położonej między Nepalem a Bhutanem u podnóża Himalajów. Liście herbaty uprawia się nawet na wysokości 6-7 tys. metrów nad poziomem morza. Wyjątkowy klimat sprawia, że mimo, że zbiera się ich mniej (herbata Darjeeling stanowi ok. 5 proc. całej indyjskiej produkcji herbaty) niż w innych rejonach Indii, ale za to listki są bardzo wysokiej jakości. Najbardziej popularna jest herbata z drugiego zbioru, od początku maja do końca czerwca.
Herbata Darjeeling prawidłowy sposób parzenia
Wsypać do filiżanki o pojemności 200 ml łyżeczkę herbaty i zalać wodą o temperaturze 95 st. C. Po 3 minutach zaparzania pod przykryciem oddzielić liście od naparu.