Grillowana pierś z kurczaka: przepisy z 2 marynatami

2018-03-29 12:46

Grillować można na świeżym powietrzu albo po prostu w kuchni. A grillowana pierś z kurczaka  doskonale smakuje o każdej porze roku. Podajemy przepisy na pyszną grillowaną pierś z kurczaka z 2 marynatami: ostrą i łagodną.

grillowana_piers_z_kurczaka_przepisy.jpg
Autor: photos.com Pierś z kurczaka jest doskonała w smaku, gdy przed pieczeniem zostanie zanurzona w odpowiedniej marynacie

Spis treści

  1. Ostra marynata do kurczaka
  2. Łagodna marynata miodowo-musztardowa 

Proponujemy dwie świetne marynaty, które sprawią, że kurczak z grilla będzie niezapomnianym daniem.

Ostra marynata do kurczaka

Składniki:

pół szklanki oliwy

sok z połówki cytryny lub limonki

otarta skórkę z cytryny lub limonki

papryczka chilli (z pestkami marynata będzie bardziej pikantna)

garść świeżej kolendry

sól, pieprz

Przygotowanie:

Bardzo drobno siekamy chilli i kolendrę. Mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny i otartą skórą z cytryny. W marynacie zanurzamy posolone i popieprzone piersi. Muszą w niej przebywać co najmniej godzinę, a najlepiej całą noc. Następnie grillujemy - na aluminiowej tacce bądź bezpośrednio na grillu elektrycznym.

Łagodna marynata miodowo-musztardowa 

Składniki:

pół szklanki oliwy

2 porządne łyżki musztardy

łyżka płynnego miodu

drobno posiekany ząbek czosnku

Przygotowania:

Marynatę wymieszać dokładnie i  włożyć do niej popieprzone i posolone piersi z kurczaka. Grillować tylko na aluminiowej tacce.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE