Gotuj, jak MasterChef! 12 wskazówek Magdy Gessler, Michela Morana i Ani Starmach
Jak czerpać więcej przyjemności z gotowania. Warto uczyć się od kucharzy, jak gotować sprawniej i szybciej. Profesjonaliści codziennie wydają dziesiątki, jeśli nie setki dań! Sa ekspertami w organizacji pracy w kuchni. Zastosuj 12 wskazówek jurorów popularnego konkursu kulinarnego: Magdy Gessler, Michela Morana i Ani Starmach, i gotuj, jak MasterChef!
Spis treści
- Tylko spokój nas uratuje
- Czytaj ze zrozumieniem
- Przygotuj składniki
- Warzywa wyjmij wcześniej z lodówki
- Zamienników używaj z rozwagą
- Odmierzaj dokładnie
- Weź większe naczynie
- Chlapiesz? Korzystaj ze zlewu
- Gotuj na średnim ogniu
- Zawsze pod ręką ścierka kuchenna i rękawice
- Dbaj o czystość stanowiska pracy
- Nie zostawiaj garnka bez nadzoru
- Zobacz GALERIĘ: Magda Gessler - najlepsze przepisy
Jestem wielką fanką programu kulinarnego MasterChef. Oglądam zmagania kucharzy amatorów od pierwszej edycji w 2012. Tak, to już dziesiąty rok największego przedsięwzięcia telewizyjnego i największej przygody dla ponad setki uczestników tego programu.
Z uwagą słucham porad jurorów programu. Magdy Gessler, restauratorki i niestrudzonej rewolucjonistki polskiej gastronomii. Michela Morana, szefa kuchni i restauratora. Ani Starmach, autorki książek kulinarnych. Ich uwagi kierowane do uczestników programu ulegają rozproszeniu, więc spisałam je i uporządkowałam z myśla o was. Przeczytajcie uważnie i zastosujcie się do nich, a będzie gotować, jak finaliści MasterChef.
Tylko spokój nas uratuje
Nie umiem zliczyć, ile razy Magda Gessler upominała uczestników, aby zachowali spokój podczas gotowania. Bo przecież kucharz opanowany jest bardziej wydajny. Zrelaksuj się, włącz muzykę i nalej sobie filiżankę herbaty, ewentualnie kieliszek wina i bierz się za gotowanie!
Czytaj ze zrozumieniem
Przeczytaj przepis z wyprzedzeniem, dokładnie, na spokojnie, od początku do końca. Poświęć chwilę na wyobrażenie sobie kolejności wykonywanych kroków. To naprawdę pomaga!
Przygotuj składniki
Ułóż na blacie wszystkie niezbędne składniki. Tak, nawet przyprawy. Obierz warzywa i pokrój je zgodnie ze wskazówkami. Teraz jesteś gotowa / gotowy do działania. Mając wszystko na wyciągnięcie ręki będziesz gotować szybciej i sprawniej. Tak zawsze radzi Michel Moran. Krojenie cebuli przed rozpoczęciem gotowania to w rzeczywistości oszczędność czasu. Jeśli kroisz w trakcie podgrzewania patelni, to możesz nie zdążyć pokroić cebuli, gdy tłuszcz zacznie się palić. W rezultacie rozgrzaną patelnię zdejmujesz z ognia, potem znowu podgrzewasz. Marnotrawstwo czasu i pieniędzy. Jeśli jednak przepisy wymaga, aby jeden ze składników najpierw ugotować, to zacznij od tego. W tym czasie zdążysz pokroić pozostałe warzywa.
Warzywa wyjmij wcześniej z lodówki
Warzywa o temperaturze pokojowej gotują się szybciej niż prosto z lodówki. To jedna z tajemnic szefów kuchni. Wystarczy wyjąć je na 30 minut przed gotowaniem. Warzywa, które osiągnęły temperaturę pokojową gotują się równomiernie, ładniej rumienią i lepiej wchłaniają smak przypraw.
Zamienników używaj z rozwagą
Czasem musimy jakiś składnik zamienić innym. Niektóre zamienniki są oczywiste, gatunki mięsa można śmiało zamieniać. Bywa jednak, że zamiana produktów jest dyskusyjna. Nieudane danie to strata czasu i pieniędzy. Dlatego grunt to dobrze zaopatrzona spiżarnia - o czym zawsze przypomina Ania Starmach.
Odmierzaj dokładnie
Nic tak nie psuje dania, jak podwójna porcja mąki lub przedawkowanie soli. Brrrr! Słuchaj się rady Magdy Gessler, dodawaj składniki i próbuj, nim dodasz kolejną porcję.
Weź większe naczynie
Zawsze używaj większego naczynia niż myślisz, że potrzebujesz. Pewnie nie raz widzieliście w programie, jak uczestnicy konkursu próbują wymieszać sałatkę dla czterech osób w mikroskopijnej miseczce. Michel Moran zawsze radzi, aby używać dużych misek - w ten sposób unikniesz bałaganu na blacie i nie będziesz musiała / musiał w trakcie przenosić zawartości do większych naczyń, gdy te staną się po prostu nieporęczne.
Chlapiesz? Korzystaj ze zlewu
Mieszanie płynnych i półpłynnych produktów, ubijanie białek, miksowanie - wszystkie te zadania powodują spory bałagan. Jak go uniknąć? Po prostu wstaw miskę lub garnek do zlewu i tam mieszaj do woli. Rozpryski i ewentualne wycieki zostaną po prostu w zlewie, który wystarczy spłukać.
Gotuj na średnim ogniu
Nie należy smażyć cebuli na maśle na dużym ogniu (białkowe składniki masła zwęglą się, a cebula będzie się sklejać i przypalać), nie należy również smażyć na małym ogniu (cebula po prostu mięknie i nasiąka tłuszczem). Dlatego staraj się gotować na średnim ogniu - radzą jurorzy MasterChefa. W razie potrzeby łatwiej jest szybko podnieść temperaturę, zwiększając ogień lub obniżyć, zmniejszając grzanie.
Zawsze pod ręką ścierka kuchenna i rękawice
Zawsze miej pod ręką ścierkę kuchenną i rękawice. I upewnij się, że są suche. Ścierka kuchenna potrzebna jest nie do wycierania naczyń, ale owinięcia uchwytów patelni lub garnka, aby chronić dłonie przed poparzeniem. Rękawice sprawdzą się, gdy korzystasz z piekarnika. Mokre ścierki są niebezpieczne. Wilgoć w tkaninie pod wpływem ciepła gwałtownie paruje, dotkliwie parząc skórę.
Dbaj o czystość stanowiska pracy
Pewnie słyszeliści to setki razy z ust jurorów MasterChefa. "Posprzątaj tu. Uporządkuj stanowisko pracy. Uważaj, masz bałagan!" - przestrzegają sędziowie i goście specjalni kulinarnego konkursu. Włóż rzeczy do zmywarki, czekając, aż cebula zmięknie, lub umyj deski do krojenia i miski do mieszania, czekając, aż sos pomidorowy zacznie gęstnieć. Wszystkie akcesoria kuchenne odkładaj zawsze na swoje miejsce, dzięki temu łatwiej będzie je znaleźć następnym razem. Staraj się zaczynać i kończyć w czystej kuchni. Rekrutuj do kuchennej pracy pomocników spośród domowników lub gości zaproszonych na obiad.
Nie zostawiaj garnka bez nadzoru
Nie zostawiaj gotujących się potraw bez nadzoru. Cokolwiek gotujesz, musisz tego cały czas pilnować. Dlaczego? Wszystkie wytyczne dotyczące czasu gotowania, smażenia, pieczenia to tylko wytyczne, a nie dokładne wskazówki. Michel Moran często zwraca uwagę, że temperatura na patelni gwałtownie spada, jeśli położysz na niej kawałek mięsa lub coś dołożysz. W trakcie gotowania musisz obserwować swoje danie, jak zmienia kolor, teksturę, gęstość.
I to by było na tyle i aż tyle! Łyżki w dłoń i do zobaczenia przy garnkach!