Gołąbkowa patelnia: pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad

2019-06-09 5:52

Gołąbkowa patelnia to pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa i ryżu, duszona w pomidorach kapusta i do tego ziemniaki. Wszystko z jednej patelni - pyszne, łatwe i tanie. 

Gołąbkowa patelnia
Autor: Shutterstock

Gołąbkowa patelnia to po prostu mięciutkie klopsiki w pysznej duszonej kapuście z ziemniakami. To połączenie naszych ulubionych smaków: tradycyjnych gołąbków w pomidorowym sosie. Tylko, że w tym przypadku wszystko jest dużo prostsze, nie trzeba blanszować liści kapusty, nie musimy zawijać gołąbków. To danie idealne, gdy nie mamy czasu, a chcemy delektować się tym, co smaczne. 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula średniej wielkości

100 g suchego ryżu, 1 torebka

1 jajko

pół główki kapusty

500 g ziemniaków

300 ml bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Ostudzić.

Surowe mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem, zeszkloną cebulą, jajkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli mielone mięso nie zawiera soli, patrz na etykietę na opakowaniu, to posolić.

Z masy mięsno-ryżowej uformować klopsiki wielkości piłki ping-pongowej. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, klopsiki równomiernie zrumienić. Zdjąć z patelni.

Kapustę pokroić w kwadraty lub dość drobno zszatkować. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości kęsa lub mniejsze.

Na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, dodać kapustę i ziemniaki, smażyć 4-6 minut. 

Wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć. 

Dodać klopsiki, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE