Gołąbkowa patelnia: pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad

2019-06-09 5:52

Gołąbkowa patelnia to pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa i ryżu, duszona w pomidorach kapusta i do tego ziemniaki. Wszystko z jednej patelni - pyszne, łatwe i tanie. 

Gołąbkowa patelnia
Autor: Shutterstock

Gołąbkowa patelnia to po prostu mięciutkie klopsiki w pysznej duszonej kapuście z ziemniakami. To połączenie naszych ulubionych smaków: tradycyjnych gołąbków w pomidorowym sosie. Tylko, że w tym przypadku wszystko jest dużo prostsze, nie trzeba blanszować liści kapusty, nie musimy zawijać gołąbków. To danie idealne, gdy nie mamy czasu, a chcemy delektować się tym, co smaczne. 

Składniki:

500 g mięsa mielonego wieprzowego

1 cebula średniej wielkości

100 g suchego ryżu, 1 torebka

1 jajko

pół główki kapusty

500 g ziemniaków

300 ml bulionu lub wody

2 łyżki koncentratu pomidorowego

olej do smażenia

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Ostudzić.

Surowe mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem, zeszkloną cebulą, jajkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli mielone mięso nie zawiera soli, patrz na etykietę na opakowaniu, to posolić.

Z masy mięsno-ryżowej uformować klopsiki wielkości piłki ping-pongowej. 

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, klopsiki równomiernie zrumienić. Zdjąć z patelni.

Kapustę pokroić w kwadraty lub dość drobno zszatkować. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości kęsa lub mniejsze.

Na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, dodać kapustę i ziemniaki, smażyć 4-6 minut. 

Wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć. 

Dodać klopsiki, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska