Gołąbkowa patelnia: pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad
Gołąbkowa patelnia to pyszne danie jednogarnkowe na rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa i ryżu, duszona w pomidorach kapusta i do tego ziemniaki. Wszystko z jednej patelni - pyszne, łatwe i tanie.
Gołąbkowa patelnia to po prostu mięciutkie klopsiki w pysznej duszonej kapuście z ziemniakami. To połączenie naszych ulubionych smaków: tradycyjnych gołąbków w pomidorowym sosie. Tylko, że w tym przypadku wszystko jest dużo prostsze, nie trzeba blanszować liści kapusty, nie musimy zawijać gołąbków. To danie idealne, gdy nie mamy czasu, a chcemy delektować się tym, co smaczne.
Składniki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 cebula średniej wielkości
100 g suchego ryżu, 1 torebka
1 jajko
pół główki kapusty
500 g ziemniaków
300 ml bulionu lub wody
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oleju. Ostudzić.
Surowe mięso mielone wymieszać z ostudzonym ryżem, zeszkloną cebulą, jajkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli mielone mięso nie zawiera soli, patrz na etykietę na opakowaniu, to posolić.
Z masy mięsno-ryżowej uformować klopsiki wielkości piłki ping-pongowej.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, klopsiki równomiernie zrumienić. Zdjąć z patelni.
Kapustę pokroić w kwadraty lub dość drobno zszatkować. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości kęsa lub mniejsze.
Na patelnię, na rozgrzany tłuszcz, dodać kapustę i ziemniaki, smażyć 4-6 minut.
Wlać bulion lub wodę, dodać koncentrat pomidorowy, posolić i popieprzyć.
Dodać klopsiki, przykryć pokrywką i dusić około 20 minut.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska