Gęsi smalec - jakie są właściwości gęsiny?
Gęsi smalec i jego właściwości lecznicze obrosły legendą. Od zawsze był wykorzystywany w medycynie ludowej, przede wszystkim na dolegliwości dróg oddechowych i przy bólach stawów. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma gęsina.

Spis treści
Gęś - smalec
Gęsi smalec nasi przodkowie traktowali jako lek na wiele dolegliwości. Owszem, miał swoje miejsce w diecie, również jako afrodyzjak, ale jego zadaniem było przede wszystkim leczenie chorych stawów.
Gęś - mięso
Mięso z gęsi jest zdrowe, bowiem zawiera bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grupy B, A i E. Chociaż nie należy do mięs chudych to skład zawartego w nim tłuszczu jest zdecydowanie korzystniejszy dla naszego zdrowia niż w przypadku wieprzowiny. Wszystko dlatego, że gęsina ma dużo więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Spożywanie tego mięsa zalecane jest zwłaszcza osobom osłabionym, przemęczonym i zapracowanym. Na podkreślenie zasługuje też fakt, że gęsi są hodowane w sposób ekologiczny, ponieważ nie są karmione sztucznymi paszami.