Gęsi smalec - jakie są właściwości gęsiny?

2021-10-14 14:19

Gęsi smalec i jego właściwości lecznicze obrosły legendą. Od zawsze był wykorzystywany w medycynie ludowej, przede wszystkim na dolegliwości dróg oddechowych i przy bólach stawów. Sprawdź, jakie właściwości zdrowotne ma gęsina.

Gęsi smalec. Jakie są właściwości gęsiny?
Autor: thinkstockphotos.com Smalec z gęsi posiada liczne właściwości zdrowotne.

Spis treści

  1. Gęś - smalec
  2. Gęś - mięso

Gęś - smalec

Gęsi smalec nasi przodkowie traktowali jako lek na wiele dolegliwości. Owszem, miał swoje miejsce w diecie, również jako afrodyzjak, ale jego zadaniem było przede wszystkim leczenie chorych stawów.

Gęś - mięso

Mięso z gęsi jest zdrowe, bowiem zawiera bardzo dużo białka, żelaza oraz witamin z grupy B, A i E. Chociaż nie należy do mięs chudych to skład zawartego w nim tłuszczu jest zdecydowanie korzystniejszy dla naszego zdrowia niż w przypadku wieprzowiny. Wszystko dlatego, że gęsina ma dużo więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niż kwasów tłuszczowych nasyconych. Spożywanie tego mięsa zalecane jest zwłaszcza osobom osłabionym, przemęczonym i zapracowanym. Na podkreślenie zasługuje też fakt, że gęsi są hodowane w sposób ekologiczny, ponieważ nie są karmione sztucznymi paszami.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE