Foodpairing: jak dobierać wino do potraw?

2016-11-16 17:31

Wśród winiarzy i smakoszy wina można wyróżnić dwie przeciwstawne frakcje. Jedni twierdzą, że wino powinno kontrastować z daniem, drudzy, że powinno harmonizować się z nim. Jest i trzecia opinia, która mówi, że nie stosujemy żadnych zasad - zdajemy się na własny gust i płynące z niego zadowolenie.

jak-wybierac-wino-do-potraw.jpg
Autor: pixabay.com Wino białe podajemy zawsze przed czerwonym - jeśli serwujemy więcej niż jeden gatunek wina.

Spis treści

  1. Jak dobierać wino do potraw?
  2. Jak czytać etykiety win?

Jak dobierać wino do potraw?

Podając jedno wino dobieramy je do głównego dania, wobec tego przystawki trzeba przygotować takie, by także do niego pasowały. Jeśli chcesz podać inne wino do każdego dania, pamiętaj o właściwej kolejności. Tak więc podajemy najpierw wina białe, lżejsze i młodsze przed czerwonymi, cięższymi i starszymi.

zakąski - wina białe wytrawne, półwytrawne, różowe, lekkie czerwone, musujące

dania rybne - białe wytrawne, białe półwytrawne

dania z grzybami i warzywami - białe, różowe, lekkie czerwone

dania z drobiu (kaczka, gęś, dzikie ptactwo) - wina czerwone

dania z drobiu (kurczęta, indyk) - wina białe wytrawne

dania mięsne (jagnięcina, cielęcina, wieprzowina) - wina lekkie czerwone

dania mięsne (baranina, wołowinam dziczyzna) - wina ciężkie czerwone

desery - wina słodkie i półsłodkie, tokaje

sery delikatne - wina białe wytrawne, półwytrawne

sery ostre - wina czerwone

Uwaga! Nie podajemy wina do potraw zdominowanych przez ocet. Wyjątkiem jest dobrej jakości ocet balsamiczny z Modeny. 

Jak czytać etykiety win?

Vin de pays (z podanym regionem geograficznym, skąd pochodzi) - mówi nam o miejscu wyprodukowania wina

Vin de table - wino stołowe (bez określonego regionu) na winach francuskich, vino de tavola na włoskich, vino de la tierra lub Vino de messa na hiszpańskich

Apelacje - oznaczają je skróty: AOC lub AC (Appellaton d'Origine Controlee, Appellation Controlee) na winach z Francji. DOCG, DOC na winach włoskich, DOCa, DO na winach hiszpańskich to tzw. apelacja. Oznacza wyższy status wina. Nie orzeka o jego walorach smakowych, informuje tylko, że wino zostało wyprodukowane zgodnie z określonymi zasadami. Przy winach z apelacją na etykiecie może być podana nazwa szczepu winogron np. Chardonnay, zawsze miejsce pochodzenia np. Burgund, Chianti oraz rocznik. Przy wybieraniu wina dla nas nie ma to znaczenia, bo przecież nie wiemy, czy dany rok był dobry.

Cru mówi o jakości wina. Oznacza, że wino było poddane degustacji przez znawców, którzy przyznali określone Cru.