Foodpairing: jak dobierać wino do potraw?
Wśród winiarzy i smakoszy wina można wyróżnić dwie przeciwstawne frakcje. Jedni twierdzą, że wino powinno kontrastować z daniem, drudzy, że powinno harmonizować się z nim. Jest i trzecia opinia, która mówi, że nie stosujemy żadnych zasad - zdajemy się na własny gust i płynące z niego zadowolenie.
Spis treści
Jak dobierać wino do potraw?
Podając jedno wino dobieramy je do głównego dania, wobec tego przystawki trzeba przygotować takie, by także do niego pasowały. Jeśli chcesz podać inne wino do każdego dania, pamiętaj o właściwej kolejności. Tak więc podajemy najpierw wina białe, lżejsze i młodsze przed czerwonymi, cięższymi i starszymi.
zakąski - wina białe wytrawne, półwytrawne, różowe, lekkie czerwone, musujące
dania rybne - białe wytrawne, białe półwytrawne
dania z grzybami i warzywami - białe, różowe, lekkie czerwone
dania z drobiu (kaczka, gęś, dzikie ptactwo) - wina czerwone
dania z drobiu (kurczęta, indyk) - wina białe wytrawne
dania mięsne (jagnięcina, cielęcina, wieprzowina) - wina lekkie czerwone
dania mięsne (baranina, wołowinam dziczyzna) - wina ciężkie czerwone
desery - wina słodkie i półsłodkie, tokaje
sery delikatne - wina białe wytrawne, półwytrawne
sery ostre - wina czerwone
Uwaga! Nie podajemy wina do potraw zdominowanych przez ocet. Wyjątkiem jest dobrej jakości ocet balsamiczny z Modeny.
Jak czytać etykiety win?
Vin de pays (z podanym regionem geograficznym, skąd pochodzi) - mówi nam o miejscu wyprodukowania wina
Vin de table - wino stołowe (bez określonego regionu) na winach francuskich, vino de tavola na włoskich, vino de la tierra lub Vino de messa na hiszpańskich
Apelacje - oznaczają je skróty: AOC lub AC (Appellaton d'Origine Controlee, Appellation Controlee) na winach z Francji. DOCG, DOC na winach włoskich, DOCa, DO na winach hiszpańskich to tzw. apelacja. Oznacza wyższy status wina. Nie orzeka o jego walorach smakowych, informuje tylko, że wino zostało wyprodukowane zgodnie z określonymi zasadami. Przy winach z apelacją na etykiecie może być podana nazwa szczepu winogron np. Chardonnay, zawsze miejsce pochodzenia np. Burgund, Chianti oraz rocznik. Przy wybieraniu wina dla nas nie ma to znaczenia, bo przecież nie wiemy, czy dany rok był dobry.
Cru mówi o jakości wina. Oznacza, że wino było poddane degustacji przez znawców, którzy przyznali określone Cru.