Fettuccine z kalafiorowym sosem. Włoski klasyk w odchudzonej wersji

2023-05-07 12:23

Pyszne i aromatyczne fettuccine, czyli makaron z obłędnym sosem z kalafiora i parmezanu, to super pomysł na lekki obiad we włoskim stylu. Potrawa jest nieskomplikowana, a składniki proste i niedrogie. Zobaczcie, jak zrobić smakowity ciepły posiłek dla całej rodziny. Fettuccine z kalafiorowym sosem będzie smakować każdemu.

fettuccine z kalafiorem
Autor: Shutterstock Fettuccine z kalafiorowym sosem to pomysł na wegetariański obiad we włoskim stylu.

Przepis na fettuccine z kalafiorowym sosem

  • Dania z makaronem są proste do zrobienia. Ten przepis też taki jest. Pyszny makaron z oryginalnym sosem to potrawa łatwa, z której przyrządzeniem poradzi sobie każdy.
  • Makaron z warzywo-serowym sosem to pomysł na szybki obiad. Wystarczy 20 minut, aby na stole pojawiły się talerze z aromatycznym włoskim daniem.
  • Lista składników to sześć produktów plus dwie przyprawy. Do przygotowania fettuccine potrzebny jest makaron w kształcie długich wstążek, kalafior, mleko, parmezan, czosnek, masło oraz sól i pieprz.
  • Gotowy makaron posypuje się startym parmezanem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodatkowo można udekorować go posiekanymi świeżymi ziołami jak natka pietruszki czy bazylia.
  • Dzięki temu, że sos przyrządza się z kalafiora i mleka, makaronowe danie jest lekkie i nie obciąża żołądka.
  • Fettuccine z kalafiorowym sosem to potrawa wegetariańska, w której składzie nie ma mięsa.
  • Sos kalafiorowy można wzbogacić, dodając posiekaną papryczkę chili, zielone lub czarne oliwki czy kapary.

Fettuccine z kalafiorowym sosem – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g makaronu wstążki
  • 1 kalafior
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki startego parmezanu + do podania
  • 2 łyżki masła
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Kalafior pokroić na różyczki. Ugotować do miękkości. Wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Nie wylewać wody.

2. Wodę, w której gotował się kalafior, zagotować. Ugotować w niej makaron według instrukcji na opakowaniu.

3. Różyczki zblendować na gładko. Wlać mleko i wsypać parmezan. Wymieszać, aż składniki się połączą.

4. Na dużej patelni roztopić masło i smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek około minuty. Dodać puree kalafiorowe, doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia.

5. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z kalafiorowym sosem.

6. Podawać od razu posypane parmezanem, posiekanymi świeżymi ziołami i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.