Fasola tonka - ryzykowna słodycz owocu tonkowca wonnego

2018-11-21 15:48

Fasola tonka to egzotyczny i wonny składnik potraw, który może być niebezpieczny. Nadaje potrawom niesamowitego aromatu, ale stosować trzeba go umiejętnie, gdyż może zagrażać zdrowiu.

Fasola tonka
Autor: Shutterstock Fasola tonka wyróżnia się niezwykłym smakiem i aromatem, ale może być bardzo niebezpieczna.

Spis treści

  1. Fasola tonka - co to za roślina?
  2. Fasola tonka w kuchni

Fasola tonka - co to za roślina?

Fasola tonka to owoc rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej tonkowca wonnego. To dość okazałe drzewo z rodziny bobowatych o podłużnych owocach. Ich łupiny są ciemnobrązowe i pomarszczone i niezwykle aromatyczne. Charakteryzuje je bardzo silny, słodki zapach, który zawdzięczają obecności kumaryny. Jednak ta słodycz bywa niebezpieczna: kumaryna w dużych dawkach może bowiem powodować krwotoki, problemy z wątrobą i sercem.

Fasola tonka w kuchni

Fasola tonka furorę robi w kosmetyce, jako składnik perfum. W produkcji spożywczej jest stosowana przy produkcji alkoholi, na przykład do aromatyzowania ciemnych piw. Przez szefów kuchni lubiana jest za wspaniały, przypominający wanilię aromat, który wzbogaca zapach dań, zwłaszcza deserów. Korzystać z niej można jedynie bardzo ograniczonych ilościach. W wielu krajach jej sprzedaż jest zakazana.

Kolorowo na talerzu, czyli fasolowy zawrót głowy
Pytanie 1 z 9
Jak inaczej nazywa się fasolę czerwoną?
Fasola