Fasola tonka - ryzykowna słodycz owocu tonkowca wonnego
Fasola tonka to egzotyczny i wonny składnik potraw, który może być niebezpieczny. Nadaje potrawom niesamowitego aromatu, ale stosować trzeba go umiejętnie, gdyż może zagrażać zdrowiu.
Spis treści
Fasola tonka - co to za roślina?
Fasola tonka to owoc rosnącego w Ameryce Środkowej i Południowej tonkowca wonnego. To dość okazałe drzewo z rodziny bobowatych o podłużnych owocach. Ich łupiny są ciemnobrązowe i pomarszczone i niezwykle aromatyczne. Charakteryzuje je bardzo silny, słodki zapach, który zawdzięczają obecności kumaryny. Jednak ta słodycz bywa niebezpieczna: kumaryna w dużych dawkach może bowiem powodować krwotoki, problemy z wątrobą i sercem.
Fasola tonka w kuchni
Fasola tonka furorę robi w kosmetyce, jako składnik perfum. W produkcji spożywczej jest stosowana przy produkcji alkoholi, na przykład do aromatyzowania ciemnych piw. Przez szefów kuchni lubiana jest za wspaniały, przypominający wanilię aromat, który wzbogaca zapach dań, zwłaszcza deserów. Korzystać z niej można jedynie bardzo ograniczonych ilościach. W wielu krajach jej sprzedaż jest zakazana.