Dynia: co można zrobić z dyni?

2016-08-24 15:28

Dynia jest warzywem o wszechstronnym zastosowaniu kulinarnym. Pasuje do zup, drugich dań i deserów. Sprawdź, co jeszcze można zrobić z dyni.

dynia-co-mozna-zrobic-z-dyni.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Z dyni przyrządza się zupy, ciasta, a także przetwory na zimę

Spis treści

  1. Co można zrobić z dyni?
  2. Inne zastosowania

Dynia może posłużyć do przygotowania różnorodnych i ciekawych dań. Warzywo to znajdzie zastosowanie w praktycznie każdej potrawie, jaką chcielibyśmy przyrządzić. Ponadto dynia jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, potasu, błonnika i kwasu foliowego. Trzeba jednak pamiętać, że najlepiej spożywać ją po ugotowaniu, ponieważ wtedy ma największy poziom wartości odżywczych.

Co można zrobić z dyni?

To duże warzywo posłuży nam do zrobienia zup, makaronów, placków, zapiekanek lub pierogów. Co ciekawe, nie musimy się ograniczać tylko do popularnych potraw, ponieważ równie dobra wyjdzie z niej pulpa dyniowa, puree dyniowe lub nawet sok i dżem. Użyjemy jej do takich deserów, jak ciasto drożdżowe, ciasto dyniowe, sernik i ciasteczka z dyni.

Inne zastosowania

W dyni wartościowe są pestki, które pomagają w leczeniu wielu dolegliwości. Amatorzy dyń używają ją w carvingu, który polega na wycinaniu rzeźby z warzyw i owoców.