Dressingi do owoców - jak zrobić pyszne sosy do owocowych przekąsek?
Dressing kojarzy ci się tylko z sosem do maczania warzyw? Poznaj dressingi do owoców. Zanurzone w nich jabłka, gruszki, banany lub inne ulubione owoce smakują dużo ciekawiej. To świetna propozycja na imprezową przegryzkę lub zdrową przekąskę na kinderbale. Podpowiadamy trzy pomysły na dressingi do owoców.
Spis treści
Polecamy trzy sprawdzone przepisy na dressingi do owoców: imbirowy na bazie śmietany, cytrynowy z domieszką słodkiej papryki oraz cytrusowy z mlekiem skondensowanym
Dressing imbirowy
1,5 łyżeczki mielonego imbiru
½ szklanki śmietanki 12 % tłuszczu
¼ szklanki soku pomarańczowego
½ łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzenia:
Składniki zmiksuj, przelej do czarki i maczaj w sosie cząstki ulubionych owoców.
Dressing cytrynowy
1/3 szklanki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
szczypta soli i pieprzu
odrobina słodkiej papryki
Sposób przyrządzenia:
Składniki wymieszaj w shakerze. Sosem zalej na co najmniej 30 minut kawałki bananów, jabłek, gruszek lub innych owoców. Możesz dodać do sosu posiekane orzechy.
Dressing cytrusowy
½ szklanki skondensowanego mleka (niesłodzonego)
2 łyżeczki syropu pomarańczowego
2 łyżeczki soku z cytryny
kilka kropli esencji cytrynowej
Sposób przyrządzenia:
Składniki dokładnie wymieszaj – sos najlepiej smakuje z sałatką z kwaśnych owoców.