300 g kleistej wołowiny
300 g mięsa drobiowego
3 duże marchewki
1 średni seler
2 średnie pietruszki
2 cebule
szklanka soli
pół szklanki wody
4 liście
4 kulki ziela angielskiego
kolendra i czarny pieprz w ziarnach (po ok. 10 szt)
pęczek świeżego lubczyki i natki pietruszki
Cebule obrać i podpiec na suchej patelni, żeby lekko się przypaliły, zetrzeć na tarce.
Pozostałe warzywa obrać i również zetrzeć, wymieszać z cebulą.
Mięso zmielić w maszynce, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać warzywa i podlać wodą.
Przyprawić utłuczonymi w moździerzu przyprawami, solą i ziołami.
Postawić na niewielkim ogniu i dusić ok 50 minut, często mieszając.
Zmiksować na pastę, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Nasza kostka rosołowa nie jest kostką - ma postać pasty i najlepiej przechowywać ją w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku i w lodówce. Smakuje o niebo lepiej niż kupne specyfiki, jest naturalna, nie zawiera sztucznych dodatków, a nadaje potrawom głębię i aromat.
Pastę można również włożyć do pojemniczków na lód i zamrozić. Wtedy powstaną kostki rosołowe.