Domowa kostka rosołowa - przepis na naturalna pastę bulionową
Podajemy sprawdzony przepis na domową kostkę rosołową. Użycie gotowej kostki rosołowej to szybki patent na przygotowanie bulionu lub podkreślenie smaku potrawy. Szybki, ale niezbyt zdrowy, bo zazwyczaj takie kostki zawierają sporo chemicznych wzmacniaczy smaku i aromatu. Najlepiej bulionową bazę przygotować samodzielnie, wtedy dokładnie wiemy, co się w niej znajduje.
300 g kleistej wołowiny
300 g mięsa drobiowego
3 duże marchewki
1 średni seler
2 średnie pietruszki
2 cebule
szklanka soli
pół szklanki wody
4 liście
4 kulki ziela angielskiego
kolendra i czarny pieprz w ziarnach (po ok. 10 szt)
pęczek świeżego lubczyki i natki pietruszki
Cebule obrać i podpiec na suchej patelni, żeby lekko się przypaliły, zetrzeć na tarce.
Pozostałe warzywa obrać i również zetrzeć, wymieszać z cebulą.
Mięso zmielić w maszynce, przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać warzywa i podlać wodą.
Przyprawić utłuczonymi w moździerzu przyprawami, solą i ziołami.
Postawić na niewielkim ogniu i dusić ok 50 minut, często mieszając.
Zmiksować na pastę, przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.
Nasza kostka rosołowa nie jest kostką - ma postać pasty i najlepiej przechowywać ją w szklanym, szczelnie zamykanym słoiku i w lodówce. Smakuje o niebo lepiej niż kupne specyfiki, jest naturalna, nie zawiera sztucznych dodatków, a nadaje potrawom głębię i aromat.
Pastę można również włożyć do pojemniczków na lód i zamrozić. Wtedy powstaną kostki rosołowe.