Dlaczego warto pić rozpuszczone drożdże?
Napój z rozpuszczonych drożdży zawiera całą grupę witamin B, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Sprawdź, w jaki sposób go przygotować i ciesz się zdrową cerą.
Spis treści
Drożdże - napój poprawiający zdrowie i urodę
Drożdże warto wykorzystywać w sposób nieco inny niż ten, do którego przywykliśmy. Zamiast do wypieków, użyjmy ich do poprawienia swojego zdrowia i urody. Najważniejsze jest to, aby nie spożywać drożdży na surowo, ale wyłącznie po zalaniu wrzątkiem i przestudzeniu. Na 250 mililitrów wody wystarczy około 25 gramów drożdży. Jeśli mamy możliwość kupienia takich piwowarskich, nie wahajmy się z niej skorzystać – takie drożdże są o wiele bogatsze w cenne składniki odżywcze. Jeśli okaże się, że nie tak łatwo je zdobyć, w każdym sklepie spożywczym kupimy drożdże piekarnicze, które także są cennym źródłem witamin i minerałów.
Drożdże - źródło witamin i minerałów
Taki napój jest źródłem całej grupy witamin B, a poza tym fosforu, cynku, magnezu, żelaza itp. Drożdże doskonale wpływają na stan włosów (hamują ich wypadanie i siwienie, ułatwiają układanie), cery (działają antytrądzikowo, zmniejszają przetłuszczanie się skóry twarzy) oraz paznokci. Ponadto poprawiają gospodarkę hormonalną organizmu i przeciwdziałają zmianom łuszczycowym.