Dieta - sposób na trądzik. Jakie składniki wykluczyć z diety?
Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że pogorszenie stanu cery może wynikać z błędów dietetycznych. I na odwrót - modyfikacją jadłospisu można osiągnąć korzystne efekty nawet wtedy, gdy zmiany trądzikowe wynikają z burzy hormonów.
Spis treści
- Dieta przeciwtrądzikowa - czego należy unikać
- Dieta przeciwtrądzikowa - witaminy, minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe
- Dieta przeciwtrądzikowa - owoce, warzywa, kasze, witaminy z grupy B
Dieta przeciwtrądzikowa - czego należy unikać
Unikaj stołowania się w smażalniach i barach szybkiej obsługi, wyeliminuj dania typu fast food: hamburgery i frytki. Ogranicz spożycie tłuszczu zwierzęcego (wyjątkiem jest tran), zwłaszcza z mięsa czerwonego. Ogranicz mięso wieprzowe i wołowe na rzecz drobiu i ryb, to zmniejszy ilość cholesterolu w twojej diecie. Z tego samego powodu warto unikać pełnotłustego nabiału na rzecz odtłuszczonego.
Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydala się przez skórę tworząc nacieki zapalne i pryszcze, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Unikaj także nadmiernej ilości cukru. Odstaw cukierki, ciastka, słodzone napoje. Bezwzględnie trzeba unikać produktów wysoko przetworzonych i konserwowanych – zawarte w nich syntetyczne aromaty, konserwanty, polepszacze smaku, barwniki nasilają trądzik. Zrezygnuj więc z gotowych dań: sosów i zup w proszku, gorących kubków i chińskich zupek. Wyeliminuj z diety pokarmy ostro przyprawione np. pieprzem, ostrą papryką, chili, octem spirytusowym. Wystrzegaj się kawy, kakao, czekolady i alkoholu.
Dieta przeciwtrądzikowa - witaminy, minerały, wielonienasycone kwasy tłuszczowe
Wzbogać jadłospis w większą ilość świeżych warzyw i owoców, gdyż są one źródłem witamin i minerałów pomocnych przy walce z trądzikiem. Na cerę pewno dobrze wpłynie beta-karoten. Jest niezbędny do budowy warstw nabłonkowych skóry, zapobiega zatykaniu porów. Znajdziesz ją w zielonolistnych, pomarańczowych i czerwonych warzywach: marchwi, brokułach, papryce, brukselce, pomidorach, sałacie i szpinaku – oraz żółtych i pomarańczowych owocach: brzoskwiniach, morelach, pomarańczach. Ważna jest też witamina C , obecna w większości owoców i warzyw (najwięcej jest jej w porzeczkach, truskawkach, cytrusach, natce pietruszki). Przeciwtrądzikowo działają witaminy z grupy B, które znajdziesz w warzywach zielonolistnych, migdałach, ziarnach słonecznika, ciemnym pieczywie i kaszach.
Zamiast tłuszczów zwierzęcych jadaj oleje roślinne – są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E, które to składniki korzystnie działają na skórę.
Spośród składników mineralnych najważniejszym dla skóry jest cynk. Duże jego ilości znajdziesz w nasionach słonecznika i dyni, kiełkach pszenicy, produktach pełnoziarnistych, drożdżach, nasionach roślin strączkowych i produktach sojowych.
Dieta przeciwtrądzikowa - owoce, warzywa, kasze, witaminy z grupy B
Unikaj potraw i produktów tłustych, za to pamiętaj, by w każdym posiłku były owoce lub warzywa. Oprócz wymienionych witamin dostarczysz w ten sposób organizmowi błonnika, który usprawnia pracę jelit i pomaga wydalić toksyny. Bogate w błonnik jest także pełnoziarniste pieczywo – wprowadź je do jadłospisu zamiast białych bułeczek i tostów. Godne polecenia są kasze (gryczana, jęczmienna, jaglana) i płatki zbóż – prócz błonnika obfitują w składniki mineralne i witaminy z grupy B. Zamiast słodyczy pojadaj świeże i suszone owoce.
Nigdy nie wychodź z domu bez śniadania, staraj się jadać regularnie o tych samych porach, a każdego dnia zjedz przynajmniej jeden ciepły posiłek. Częściej jadaj zupy na bazie warzyw, dania duszone i gotowane na parze, unikaj smażonych i grillowanych. Pamiętaj też, by każdego dnia wypijać 1- 1,5 wody mineralnej. To pomoże oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.