Dania jednogarnkowe z mięsem mielonym - porady Agaty Wojdy
Dania jednogarnkowe z kilku składników to zazwyczaj hity domowej kuchni - łatwe do przygotowania, niedrogie, sycące. Mogą też dostarczyć doskonałych przeżyć kulinarnych, dzięki oryginalnemu smakowi. Idealne do wielokrotnego podgrzewania, sprawdzają się wtedy, gdy szczególnie brakuje nam czasu. Dowiedz się od Agaty Wojdy, szefowej kuchni hotelu Bellotto, jak zmienić takie dania w prawdziwe przeboje!
Dania tego typu to dla mnie okazja do pozbycia się nagromadzonych w lodówce i na półkach zapasów i napoczętych słoików.
Do mielonego mięsa dodałabym ajwar, konserwowaną kukurydzę lub węgierską pastę paprykową.
Zamiast mięsa mielonego, do przygotowania sycącego dania jednogarnkowego spróbujcie użyć białej, parzonej kiełbasy przepuszczonej przez maszynkę do mielenia mięsa.
Zamiast koncentratu pomidorowego warto używać passaty lub drobno siekanych pomidorów pelati.
Koncentratu warto jednak użyć - łyżka koncentratu zagęszcza lekko całość.
We wszystkich daniach jednogarnkowych z dodatkiem papryki lubię wykorzystywać jej białą odmianę i nie bać się dużych kawałków.
Kupując paprykę poza sezonem poszukajcie tej podłużnej, lekko ostrzejszej i zawsze, zanim wrzucicie jej strąki do koszyka, powąchajcie je. Bywają partie tych warzyw o nieprzyjemnym, przeszkadzającym, sztucznym zapachu.
Nie zapominajcie, że wciśnięcie soku z połowy pomarańczy ożywia pomidorowe smaki.