Czy czosnek może zaszkodzić?
Powszechnie znane są zalety zdrowotne czosnku. Wiadomo, że zwalcza on bakterie, wirusy i grzyby. Ale czy może być szkodliwy? Jakie dolegliwości wymagają unikania nadmiaru czosnku?
Czosnek to doskonały domowy sposób na przeziębienie, często stosowany jest nawet zamiast antybiotyków. Niestety czasami może również zaszkodzić, zwłaszcza:
osobom o wrażliwym przewodzie pokarmowym powodując przykre dolegliwości, a nawet uszkodzenie śluzówki;
osobom o wrażliwej wątrobie;
alergikom (wysypka, gorączka i bóle głowy);
oczekującym na operację (czosnek rozrzedza krew i utrudnia jej krzepnięcie);
kobietom w ciąży;
osobom przyjmującym insulinę, ze względu na możliwość reakcji z lekami;
Czosnek spożywany w dużych ilościach może być szkodliwy dla wątroby. Ważne jest, aby nie łączyć jego spożywania z zażywaniem leków przeciwgorączkowych, co bardzo często robimy w czasie przeziębienia. Okazuje się, że czosnek w połączeniu z popularnymi lekami zawierającymi paracetamol zwiększa ryzyko uszkodzenia komórek wątroby.