Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze

2021-06-24 13:01

Borówka czernica jest krzewinką wysokości 15-60 cm, o prosto wzniesionych łodygach. Liście ma cienkie, jasnozielone, a kwiaty różowo-zielone. Owoce to soczyste jagody, ciemnofioletowe z sinawym nalotem. Sprawdź, jak wykorzystać borówkę czernicę dla zdrowia.

Borówka czernica: na co stosuje się ją w ziołolecznictwie
Autor: thinkstockphotos.com Borówki czernice pomocne są w leczeniu dolegliwości żołądkowych oraz wspomagają wzrok

Spis treści

  1. Borówki czernice: właściwości
  2. Zbiory borówki czernicy
  3. Jakie zastosowanie ma borówka czernica?
  4. Bułeczki z jagodami
  5. Pierogi z jagodami
  6. Racuszki z jagodami

Borówki czernice: właściwości

Borówki czernice, zwane też czarnymi jagodami, to popularny lek przeciwbiegunkowy, przeciwzapalny i przeciwkrwotoczny. Obniża również poziom cukru we krwi, działa moczopędne, poprawia widzenie - szczególnie w nocy - oraz jest pomocny w walce z glistami i owsikami.

Zbiory borówki czernicy

Liście borówek czernic zbieramy w okresie kwitnienia w maju i czerwcu. Suszymy je w cieniu w temperaturze ok. 35 st.C.

Owoce natomiast zbieramy zwykle od lipca do sierpnia. Suszymy je w suszarni lub w miejscu ocienionym w temperaturze do 40°C.

Owoce można też spożywać na surowo, przetwarzać oraz mrozić.

Sprawdź nasze przepisy na przetwory z jagód:

Syrop z czarnych jagód: przepis tradycyjny

Dżem z jagód - najprostszy przepis na przetwory z jagód

Jakie zastosowanie ma borówka czernica?

W ziołolecznictwie stosujemy odwary, napary i soki z czarnej jagody.

Odwar: łyżkę suszonych owoców zalewamy szklanką wody i gotujemy przez 5 minut. Przecedzamy, gdy przestygnie. Pijemy 2-4 razy dziennie po jedzeniu w przypadku biegunek. Możemy też używać do płukania gardła.

Napar: 1 łyżkę suszonych liści zalewamy szklanką wrzącej wody, pozostawiamy pod przykryciem 15 min. Pijemy 2-3 razy dziennie po pół szklanki przy zakażeniach układu moczowego.

W kuchni: Z czarnych jagód można przygotowywać wyśmienite soki, syropy, zupy, wina, kompoty i dżemy. Sok z owoców bywa wykorzystywany do barwienia win. Jagody dodaje się także do sosów i ciast.

Bułeczki z jagodami

Pierogi z jagodami

Racuszki z jagodami

Owoce jagodowe - dlaczego warto je jeść?