Syrop z czarnych jagód: przepis tradycyjny

Syrop z czarnych jagód: przepis tradycyjny
Autor: Shutterstock Syrop z czarnych jagód to idealny dodatek do napojów i deserów.
łatwy
30 min
4

Syrop  z czarnych jagód można wykorzystać jako bazę do napojów i drinków, do deserów. Czarne jagody, bardzo smaczne i zdrowe, idealnie nadają się na przetwory. Sprawdź nasz przepis na syrop z czarnych  jagód.

SKŁADNIKI

  • 1 kg jagód
  • 1 kg cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce  przebrać i  umyć, osączyć na sicie
  • Zasypać cukrem i odstawić na noc - zabezpieczone przed owadami i zabrudzeniami
  • Po tym czasie powstały syrop ostrożnie zlać.
  • Wlać do wyparzonych słoików.
  • Pasteryzować 20  minut w temperaturze 85ºC.
Czarne jagody, czyli borówki czernice: właściwości zdrowotne i odżywcze