Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory z cukinii na zimę - przepisy

2016-07-29 11:37 Dagmara Kijanowska
Przetwory na zimę z kabaczków
Autor: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę.

Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami. Jak zrobić zapasy na zimę z cukinii i kabaczków?

Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:

Cukinia z kurkumą

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • łyżeczka kurkumy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • niepełna szklanka octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • chrzan
  • liść laurowy
  • 2 szczypty gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Przygotowanie:

Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać).

Pokroić na plastry lub w słupki.

Posypać solą i zostawić na kilka godzin.

Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy.

Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię.

Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.

Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Cukinia marynowana

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • liść laurowy
  • gałązka kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki
  • ziele angielskie pieprz
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.

Zalać gorącą zalewą.

Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Kabaczki z pomidorami

Składniki:

  • 3 kg kabaczków
  • 1 kg pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka octu 6%
  • 3 łyżki soli
  • czosnek
  • koperek

Przygotowanie:

Kabaczki umyć, pokroić w plastry.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić).

Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty.

Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru.

Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Kiszony kabaczek

Składniki:

  • 2 kg kabaczka
  • kilka gałązek kopru z kwiatami
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 50 g soli
  • 2 l wody

Przygotowanie:

Czosnek obrać.

Koper opłukać i osączyć.

Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem.

Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.

Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.

Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.

Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.

Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90ºC.

Metody pasteryzacji przetworów
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE