Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory z cukinii na zimę - przepisy

2016-07-29 11:37

Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami. Jak zrobić zapasy na zimę z cukinii i kabaczków?

Przetwory na zimę z kabaczków
Autor: Shutterstock Obfite zbiory kabaczków i cukinii można przerobić na przetwory na zimę.

Spis treści

  1. Cukinia z kurkumą
  2. Cukinia marynowana
  3. Kabaczki z pomidorami
  4. Kiszony kabaczek

Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:

Cukinia z kurkumą

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • łyżeczka kurkumy

Zalewa:

  • 5 szklanek wody
  • niepełna szklanka octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • chrzan
  • liść laurowy
  • 2 szczypty gorczycy
  • pół łyżeczki kurkumy
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?

Przygotowanie:

Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać).

Pokroić na plastry lub w słupki.

Posypać solą i zostawić na kilka godzin.

Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy.

Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię.

Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.

Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Cukinia marynowana

Składniki:

  • 2 kg cukinii
  • liść laurowy
  • gałązka kopru
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek ostrej papryki
  • ziele angielskie pieprz
  • Zalewa:
  • 1 l wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.

Zalać gorącą zalewą.

Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Kabaczki z pomidorami

Składniki:

  • 3 kg kabaczków
  • 1 kg pomidorów
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka octu 6%
  • 3 łyżki soli
  • czosnek
  • koperek

Przygotowanie:

Kabaczki umyć, pokroić w plastry.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić).

Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty.

Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru.

Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.

Cukinia - co to za warzywo?
Pytanie 1 z 10
Jak brzmi alternatywna nazwa cukinii?
Cukinia

Kiszony kabaczek

Składniki:

  • 2 kg kabaczka
  • kilka gałązek kopru z kwiatami
  • 6-7 ząbków czosnku
  • 50 g soli
  • 2 l wody

Przygotowanie:

Czosnek obrać.

Koper opłukać i osączyć.

Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem.

Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.

Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.

Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.

Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.

Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90ºC.

Metody pasteryzacji przetworów