Co zrobić z kabaczków i cukinii: Przetwory z cukinii na zimę - przepisy
Cukinie lub kabaczki są bardzo wdzięcznym materiałem na przetwory. Smakują świetnie na słodko, słono, i kwaśno, doskonale też komponują się z innymi warzywami. Jak zrobić zapasy na zimę z cukinii i kabaczków?
Spis treści
Oto cztery sposoby na przetwory z kabaczka i cukinii:
Cukinia z kurkumą
Składniki:
- 2 kg cukinii
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- łyżeczka kurkumy
Zalewa:
- 5 szklanek wody
- niepełna szklanka octu 6%
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek cukru
- chrzan
- liść laurowy
- 2 szczypty gorczycy
- pół łyżeczki kurkumy
Przygotowanie:
Cukinie umyć i pozbawić gniazd nasiennych (jeśli są młode, nie trzeba obierać).
Pokroić na plastry lub w słupki.
Posypać solą i zostawić na kilka godzin.
Odcedzić, posypać płaską łyżeczką kurkumy.
Z podanych składników zagotować zalewę i wrzącą zalać cukinię.
Włożyć do słoików i pasteryzować 10-15 minut.
Potem słoiki postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Cukinia marynowana
Składniki:
- 2 kg cukinii
- liść laurowy
- gałązka kopru
- 2 ząbki czosnku
- kawałek ostrej papryki
- ziele angielskie pieprz
- Zalewa:
- 1 l wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cukinię umyć, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w paski i włożyć do słoika wraz z przyprawami.
Zalać gorącą zalewą.
Słoiki odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Kabaczki z pomidorami
Składniki:
- 3 kg kabaczków
- 1 kg pomidorów
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- 1 szklanka octu 6%
- 3 łyżki soli
- czosnek
- koperek
Przygotowanie:
Kabaczki umyć, pokroić w plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, zagotować i przetrzeć przez sitko (pestki wyrzucić).
Wodę z olejem, octem i przecierem pomidorowym doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone kabaczki i gotować 3 minuty.
Gorące przekładać do sterylnych słoi, na dnie których umieścić wcześniej po ząbku czosnku i gałązce kopru.
Słoiki zamknąć, odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia.
Kiszony kabaczek
Składniki:
- 2 kg kabaczka
- kilka gałązek kopru z kwiatami
- 6-7 ząbków czosnku
- 50 g soli
- 2 l wody
Przygotowanie:
Czosnek obrać.
Koper opłukać i osączyć.
Kabaczek umyć, obrać bardzo cienko, pokroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem.
Pozostałą część warzywa pokroić w kostkę, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper.
Wodę zagotować, rozpuścić w niej sól.
Zalać kabaczek i zakręcić słoiki.
Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni.
Pasteryzować 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 90ºC.