Co zrobić z daniami, które zostały ze świąt?

2016-11-26 13:20

Stół uginający się od świątecznych dań ma tę wadę, że jeśli goście nie wykażą się gigantycznym apetytem, sporo dań zostaje. Co zrobić z jedzeniem, które zostało ze świąt? Czy można je zamrozić? Poznaj kilka cennych wskazówek, jak przechowywać żywność pozostałą ze świąt i co zrobić, by na dłużej zachowała świeżość.

pierogi i barszcz czerwony
Autor: thinkstockphotos.com Co zrobić z jedzeniem, które zostało ze świąt?

Spis treści

  1. Praktyczne rady dotyczące przechowywania świątecznych dań
  2. Które wigilijne potrawy możesz zamrażać?

Praktyczne rady dotyczące przechowywania świątecznych dań

Tlen przyśpiesza psucie się jedzenia. Dlatego trzeba pamiętać, aby przed zamknięciem pojemnika lub woreczka foliowego, w którym przechowujemy produkty, usunąć nadmiar powietrza. Najwygodniejsze są specjalne pojemniki próżniowe z pompką. Chronią przed wilgocią i powietrzem, dzięki czemu można wydłużyć świeżość przechowywanej żywności. Nadają się do wędlin, serów, świeżych warzyw i owoców, a także ciastek i czekolady. Są też pojemniki z tworzyw sztucznych ze szczelnym, ale nie hermetycznym zamknięciem.

Przed wysychaniem i powietrzem chroni też folia spożywcza i aluminiowa (ta dodatkowo zabezpiecza przed światłem). W tę ostatnią nie należy pakować kwaśnych produktów, np. kiszonych ogórków, gdyż aluminium reaguje z kwasami. Do dłuższego przechowywania potraw nie nadaje się pergamin, gdyż słabo chroni przed obsychaniem.

Zamrożone produkty zachowują świeżość do 6 tygodni (jeśli na zamrażalniku są 2 gwiazdki) lub nawet 6 miesięcy (3 gwiazdki). Zadbaj o prawidłowe ułożenie mrożonek – surowe produkty powinny leżeć na dole, ugotowane – wyżej.

Boisz się, że twoje mrożonki stracą świeżość? Napisz na opakowaniu datę ich zamrożenia. Wtedy nie będzie wątpliwości, jak długo dany produkt jest przechowywany.

Które wigilijne potrawy możesz zamrażać?

Niska temperatura zachowa smak bigosu, gulaszy, a nawet zup (w tym rosołu). Zamrażać można w foliowych woreczkach lub pojemnikach.

Można zamrażać wszystkie rodzaje świeżego mięsa. Przed włożeniem do zamrażarki nie należy go rozdrabniać i myć (zawiera wtedy więcej wody, co przyspiesza działanie mikroorganizmów). Warto podzielić mięso na mniejsze porcje (wtedy szybciej się rozmrozi). W takiej postaci można przechowywać je 2–3 miesiące.

Do zamrażania nadają się ciasta: torty lodowe, ciasto francuskie i makaronowe. Można mrozić także ciasto pierogowe.

Knedle, pierogi, kluski. Idealnie przechowają się w niskiej temperaturze. Potem wystarczy wrzucić je na gotującą się wodę.

Świeżą rybę trzeba spożyć najpóźniej 36 godzin od zakupu. Jeśli nie jesteś w stanie przyrządzić dania w tym czasie, włóż ją do zamrażalnika. Uwaga! Po rozmrożeniu konsystencja ryby może trochę ulec zmianie. Dlatego lepiej ugotować rozmrożoną rybę niż ją smażyć.

Pieczywo. Włożone do woreczka foliowego zachowają aromat i smak. Świeże warzywa. Idealnie do zamrażania nadają się m.in. zielony groszek, por, brokuły, cebula, kalafior, papryka i zielona fasolka. Można też mrozić pokrojony koperek i natkę pietruszki.