Co to jest tapenada?

2016-09-15 13:29

Tapenada - pasta z czarnych oliwek i sardeli pachnąca czosnkiem i oliwą, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, który jest szczególnie popularny na francuskim Lazurowym Wybrzeżu. Sprawdź czym się charakteryzuje i jak go przygotować.

tapenada.jpg
Autor: photos.com Tapenada - przysmak kuchni śródziemnomorskiej.

Spis treści

  1. Przepis na Tapenadę
  2. Sposób przygotowania
  3. Dodatkowe składniki

Tapenada to pyszna pasta do smarowania bagietki lub grzanek, a także znakomity dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw. Warto przygotować cały słoiczek, gdy wybieramy się na posiłek w plenerze.

Przepis na Tapenadę

Składniki:

szklanka czarnych oliwek

4-5 filetów anchois (mogą być także koreczki helskie)

łyżka kaparów osączonych z zalewy

3 ząbki czosnku

skórka otarta z jednej cytryny

50 ml oliwy

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć w blenderze lub za pomocą miksera. Powstanie pasta o brunatno-zielonkawej barwie.

Dodatkowe składniki

Możemy doprawić ją do smaku odrobiną soli, cukru, albo octu balsamicznego. Jej wygląd nie jest może zachwycający, ale wystarczy spróbować, by poczuć się jak na pikniku w Prowansji. Dzięki oliwie, która jest bardzo dobrym i naturalnym konserwantem, tapenadę możemy przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. Dodatkowo oliwa jest bogata w witaminy i wpływa korzystnie na układ trawienny i układ krążenia.