Co to jest tapenada?
Tapenada - pasta z czarnych oliwek i sardeli pachnąca czosnkiem i oliwą, to przysmak kuchni śródziemnomorskiej, który jest szczególnie popularny na francuskim Lazurowym Wybrzeżu. Sprawdź czym się charakteryzuje i jak go przygotować.
Spis treści
Tapenada to pyszna pasta do smarowania bagietki lub grzanek, a także znakomity dodatek do grillowanego mięsa lub warzyw. Warto przygotować cały słoiczek, gdy wybieramy się na posiłek w plenerze.
Przepis na Tapenadę
Składniki:
szklanka czarnych oliwek
4-5 filetów anchois (mogą być także koreczki helskie)
łyżka kaparów osączonych z zalewy
3 ząbki czosnku
skórka otarta z jednej cytryny
50 ml oliwy
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki trzeba ze sobą połączyć w blenderze lub za pomocą miksera. Powstanie pasta o brunatno-zielonkawej barwie.
Dodatkowe składniki
Możemy doprawić ją do smaku odrobiną soli, cukru, albo octu balsamicznego. Jej wygląd nie jest może zachwycający, ale wystarczy spróbować, by poczuć się jak na pikniku w Prowansji. Dzięki oliwie, która jest bardzo dobrym i naturalnym konserwantem, tapenadę możemy przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. Dodatkowo oliwa jest bogata w witaminy i wpływa korzystnie na układ trawienny i układ krążenia.