Okara - czym jest? Co można z niej przygotować?
Po przygotowywaniu w domu mleka sojowego czy tofu, zostaje papka, czyli wytłoczyny sojowe zwane okarą. Jak wykorzystać te bogate w witaminy resztki soi?
Spis treści
Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.
Ciasteczka z okary
Składniki:
1 szklanka okary
10 dag mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki pokrojonych, dowolnych owoców suszonych
5 łyżek oleju
3 łyżki wiórków kokosowych
garść rodzynek
Wszystkie składniki połączyć.
Z powstałej masy uformować ciasteczka.
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 15 minut.
Kotleciki z okary
Składniki:
1 szklanka okary
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
olej do smażenia
sól
pieprz
Do roztrzepanego jajka dodać mąkę, okarę, doprawić solą i pieprzem.
Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć je z obu stron na złoty kolor.