Okara - czym jest? Co można z niej przygotować?

2016-08-12 16:36

Po przygotowywaniu w domu mleka sojowego czy tofu, zostaje papka, czyli wytłoczyny sojowe zwane okarą. Jak wykorzystać te bogate w witaminy resztki soi?

co-to-jest-okara-co-mozna-z-niej-przygotowac.jpg
Autor: pixabay.com Okara - przepełnione zdrowotnymi właściwościami resztki soi.

Spis treści

  1. Ciasteczka z okary
  2. Kotleciki z okary

Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.

Ciasteczka z okary

Składniki:

1 szklanka okary

10 dag mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki pokrojonych, dowolnych owoców suszonych

5 łyżek oleju

3 łyżki wiórków kokosowych

garść rodzynek

Wszystkie składniki połączyć.

Z powstałej masy uformować ciasteczka.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 15 minut.

Kotleciki z okary

Składniki:

1 szklanka okary

1 jajko

2 czubate łyżki mąki

olej do smażenia

sól

pieprz

Do roztrzepanego jajka dodać mąkę, okarę, doprawić solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki. 

Na patelni rozgrzać olej i smażyć  je z obu stron na złoty kolor.