Okara - czym jest? Co można z niej przygotować?

2016-08-12 16:36

Po przygotowywaniu w domu mleka sojowego czy tofu, zostaje papka, czyli wytłoczyny sojowe zwane okarą. Jak wykorzystać te bogate w witaminy resztki soi?

co-to-jest-okara-co-mozna-z-niej-przygotowac.jpg
Autor: pixabay.com Okara - przepełnione zdrowotnymi właściwościami resztki soi.

Spis treści

  1. Ciasteczka z okary
  2. Kotleciki z okary

Okara to wartościowy produkt z soi, zawierający mało tłuszczu, dużo błonnika i tyle samo białka co brązowy ryż. Z okary można zrobić smaczne potrawy, nie warto więc jej wyrzucać.

Ciasteczka z okary

Składniki:

1 szklanka okary

10 dag mąki

1/2 szklanki cukru

1/2 szklanki pokrojonych, dowolnych owoców suszonych

5 łyżek oleju

3 łyżki wiórków kokosowych

garść rodzynek

Wszystkie składniki połączyć.

Z powstałej masy uformować ciasteczka.

Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. 15 minut.

Kotleciki z okary

Składniki:

1 szklanka okary

1 jajko

2 czubate łyżki mąki

olej do smażenia

sól

pieprz

Do roztrzepanego jajka dodać mąkę, okarę, doprawić solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszać, uformować kotleciki. 

Na patelni rozgrzać olej i smażyć  je z obu stron na złoty kolor.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE