Co to jest fondue czekoladowe? Przepis na fondue z czekolady

2021-01-21 8:20

Fondue jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne. Siedzenie wspólnie nad parującą i aromatyczną czekoladą czy serem jest ciekawym pomysłem na spędzenie miłego wieczoru ze znajomymi lub sylwestrową przekąskę, która zachwyci wszystkich gości. Sprawdź, jak przygotować fondue.  

Czekoladowe fondue z owocami
Autor: Shutterstock Czekoladowe fondue - doskonała imprezowa atrakcja.

Spis treści

  1. Klasyczne fondue serowe
  2. Fondue czekoladowe
  3. Przepis na fondue czekoladowe

Klasyczne fondue serowe

Fondue to potrawa pochodząca ze Szwajcarii. Klasyczna przygotowywana jest z różnych rodzajów sera żółtego. Polega na roztapianiu go i trzymaniu w takiej temperaturze, by stale miał lejącą się konsystencję, aby można w nim było maczać warzywa czy paluszki chlebowe. Ser możemy przyprawić ulubionymi ziołami oraz czosnkiem.

Fondue czekoladowe

Fondue można przyrządzać również z czekolady, wówczas macza się w niej świeże owoce, pokrojone w niewielkie kawałki. Najlepiej pasują do tego takie owoce jak: truskawki, winogrona, melon, arbuz czy banan.

Przepis na fondue czekoladowe

Składniki:

200 ml śmietany kremówki

2 tabliczki gorzkiej czekolady (można użyć jedną mleczną lub opcjonalnie białą czekoladę)

przyprawy: chili, imbir, sól

owoce według uznania (truskawki, banany, gruszki, melon)

Śmietanę wlewamy do rondelka, który ustawiamy w większym garnku z wodą. Podgrzewamy.

Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy.

Kiedy czekolada się roztopi dodajemy szczyptę chili, soli i imbiru.

Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika do fondue (porcelanowa miseczka ustawiona nad podgrzewaczem).

Owoce kroimy w niewielkie kawałki.

Serwujemy w towarzystwie wykałaczek, na które można będzie nadziać owoce, aby zamoczyć je w czekoladzie.

Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Tiramisu gruszkowe oraz Puddingi orzechowo-figowe

Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?