Co można zrobić z mąki gryczanej? Pomysł na bezglutenowe placuszki i naleśniki
Z mąki gryczanej, uzyskanej przez zmielenie ziaren gryki, można przyrządzić pyszne i zdrowe potrawy, które polecane są zwłaszcza osobom na diecie bezglutenowej.
Spis treści
Placuszki bananowe z mąki gryczanej
Składniki:
1 banan
1 jajko
50 ml mleka
75 g mąki gryczanej
40 g cukru
olej do smażenia
cukier puder lub dżem
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.
Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto.
Smażyć placuszki na złoty kolor z dwóch stron.
Podawać posypane cukrem pudrem lub z dżemem.
Gryczane naleśniki
Składniki:
100 g mąki gryczanej
2 jajka
300 ml mleka
szczypta soli
olej
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko, jajka, i sól.
Zmiksować, dodać olej, wymieszać i odstawić na pół godziny.
Rozgrzać patelnię, wylać niewielką porcję ciasta, rozprowadzić ją po powierzchni patelni i smażyć do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
Podawać z ulubionym farszem.