Pepino - jaki to owoc?
Pepino to roślina pochodząca z Chile i Peru. Należy do tej samej rodziny psiankowatych co ziemniak, papryka, oberżyna i pomidor. Jakie są jego właściwości?
Pepino - co to za owoc?
Owoce pepino mają podłużny, sercowaty lub gruszkowaty kształt, przypominający awokado, o barwie kremowej z fioletowymi paskami. Pepiono zanim osiągnie dojrzałość posiada wytrawny smak charakterystyczny dla warzyw, natomiast po osiągnięciu właściwej barwy przypomina połączenie ananasa, melona i cytryny.
Świeże pepino jest źródłem cennych dla zdrowia składników, m.in. witamin C i A, kwasów organicznych, składników mineralnych, zwłaszcza potasu i jodu, a także węglowodanów.
Można je spożywać na surowo lub po przetworzeniu. Przed osiągnięciem dojrzałości pepino można dusić, gotować i smażyć, zaś z dojrzałych owoców robić dżemy. Nadają się również do mrożenia, suszenia i kandyzowania. Dojrzałe owoce są dość miękkie i podatne na odkształcenia, dlatego też nie nadają się do zbyt długiego przechowywania. Świeży owoc powinien być jędrny i twardy, a na jego skórce musi przeważać złoty kolor.