Co jeść podczas problemów żołądkowych?

2016-08-08 15:14

Powracające regularnie bóle brzucha i zgaga są objawami chorego żołądka. Sprawdź, co jeść, żeby ulżyć sobie w cierpieniach.

Co jest dobre na chory żołądek?
Autor: thinkstockphotos.com Co jeść na chory żołądek?

Spis treści

  1. Chory żołądek - stosuj lekkostrawną dietę
  2. Chory żołądek - unikaj alkoholu
  3. Chory żołądek - nie kładź się po jedzeniu
  4. Chory żołądek - jedz warzywa i owoce

Chory żołądek - stosuj lekkostrawną dietę

Na chory żołądek najlepsza jest lekkostrawna dieta! Ciężkie, tłuste potrawy będą skutkowały bólami i zgagą. Dobrze wziąć po jedzeniu Verdin (bezpieczny środek na trawienie) lub wypić miętę albo kieliszek orzechówki, czyli nalewki domowej roboty, która działa leczniczo na żołądek i wspomaga trawienie.

Chory żołądek - unikaj alkoholu

Przy słabym żołądku unikaj alkoholu - wystarczy wypić kieliszek czerwonego, wytrawnego wina i ból żołądka gwarantowany. Najlepiej jeść lekkie rzeczy - drób, ryż i kasze. Należy także stosować dietę bogatą w błonnik - jeść siemię lniane i pić wywar z nasion babki jajecznej. Można także kupić błonnik w tabletkach. Jego dawkowanie opisane jest na opakowaniu, chociaż zwykle bierze się 2-4 tabletki na pół godziny przed posiłkiem.   

Chory żołądek - nie kładź się po jedzeniu

Pamiętaj, by nie kłaść się po jedzeniu! Wtedy pokarm trawiony jest w przełyku co skutkuje zgagą. Na chory żołądek dobrze jest zażywać także krople żołądkowe. Lekarze polecają odgazowaną coca-colę i węgiel. Ważne, żeby coca-colę odstawić przed wypiciem, żeby gaz się ulotnił. Tylko napój bez bąbelków i w temperaturze pokojowej pomaga na chory żołądek.

Chory żołądek - jedz warzywa i owoce

Warzywa, owoce, zdrowe przekąski, płatki zawierające błonnik, kuskus, kasza jaglana, ryby, drób oraz zupy - to wszystko jest bardzo dobre na żołądek! Nie należy jeść fast foodów ani potraw smażonych na głębokim tłuszczu. Warto jest również unikać frytek, czerwonego mięsa i alkoholu. Koniecznie trzeba pić dużo płynów, najlepiej ciepłych, np. herbatę czarną lub miętową.