Co jeść, by chronić skórę podczas opalania?

2015-06-10 14:27

Plażowanie czy sport na świeżym powietrzu latem to samo zdrowie – pod warunkiem, że chronimy skórę przed nadmiernym wpływem promieniowania słonecznego. Ochronę stanowią nie tylko kremy z filtrem, ale także odpowiednia dieta. Sprawdź, co jeść, aby zabezpieczyć się przed szkodliwym działaniem słońca!

Co jeść, by chronić skórę podczas opalania?
Autor: thinkstockphotos.com Beta-karoten przyśpiesza opalanie.

Spis treści

  1. Dieta - warto o niej pamiętać podczas opalania
  2. Witamina E – witamina młodości
  3. Beta-karoten – przyśpieszacz opalania
  4. Witamina C – produkcja kolagenu
  5. Witamina PP – naprawa uszkodzeń

Dieta - warto o niej pamiętać podczas opalania

Nieumiarkowane opalanie postarza skórę i niesie ze sobą ryzyko nowotworów. Dlatego oczywistością jest stosowanie kremów z ochronnym filtrem i dawkowanie słońca. Warto także pomyśleć o wzbogaceniu diety o produkty bogate w witaminy, które działają ochronnie na skórę.

Witamina E – witamina młodości

Jest wyjątkowo silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza wolne rodniki, które powstają pod wpływem promieni słonecznych podczas opalania i opóźnia starzenie się skóry. Wyjątkowo bogate w tę witaminę młodości są kiełki pszenicy, pestki słonecznika, wszystkie orzechy oraz oleje roślinne.

Beta-karoten – przyśpieszacz opalania

Dostarczany z dietą, w organizmie zamienia się witaminę A. Chroni skórę od wewnątrz przed szkodliwym działaniem promieni UV, a jednocześnie, dostarczany regularnie, nadaje jej zdrowy, lekko złocisty odcień. Beta-karoten znajduje się we wszystkich owocach i warzywach koloru żółtego i pomarańczowego (marchew, dynia, papryka, morele, pomarańcze) oraz w ciemnozielonych warzywach liściastych (szpinak, kapusta, jarmuż i botwina).

Witamina C – produkcja kolagenu

To także przeciwutleniacz, zwalczający wolne rodniki. Wspomaga ponadto wytwarzanie kolagenu, który nadaje elastyczność skórze i wzmacnia naczynka krwionośne, dzięki czemu skóra jest lepiej dotleniona i odżywiona. Najlepszym źródłem tej witaminy są warzywa i owoce: czerwona papryka, pomidory, cytrusy, porzeczki i truskawki.

Witamina PP – naprawa uszkodzeń

Inaczej zwana niacyną, umożliwia regenerację uszkodzonych podczas opalania komórek skóry. Zapewnia jej zdrowy wygląd, ponieważ utrzymuje odpowiednie natlenienie krwi. W niacynę zasobne są produkty wysokobiałkowe: mięso drobiowe, cielęcina, ryby, a także drożdże, orzeszki ziemne i otręby pszenne.