Ciasto Pacyfik. Przekładaniec z jabłkami, który nie ma sobie równych
Ciasto Pacyfik zaskakuje. To warstwowy deser, który składa się z biszkoptu, słodkiej masy jabłkowej i aksamitnego kremu budyniowego z dodatkiem wiórków kokosowych. To wyjątkowe ciasto nie tylko pięknie się prezentuje, ale i zachwyca połączeniem smaków. Oto sprawdzony przepis na ciasto Pacyfik, które oczaruje każdy kubek smakowy.
Spis treści
- Jak zrobić ciasto Pacyfik?
- Przepis na ciasto Pacyfik
- Jak udekorować ciasto Pacyfik?
- Ciasto Pacyfik – przepis krok po kroku
Jak zrobić ciasto Pacyfik?
Pierwszym krokiem jest upieczenie biszkoptu. Następnie należy przygotować masę z jabłek i galaretek. Kolejnym etapem jest przygotowanie kremu budyniowego. Na upieczony biszkopt wykłada się masę jabłkową, a następnie krem budyniowy. Wierzch należy wyrównać, a ciasto wstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
Przepis na ciasto Pacyfik
- To obłędne ciasto nie jest trudne do przygotowania. Korzystając z tego przepisu, można je zrobić bez żadnych problemów.
- Na zrobienie ciasta Pacyfik warto mieć więcej czasu. Pośpiech i nerwy nie są wskazane.
- Lista składników to produkty, które łatwo kupić przez cały rok. Są dostępne w prawie każdym sklepie spożywczym.
- Biszkopt można upiec w kwadratowej formie lub tortownicy.
- Do masy jabłkowej dodaje się galaretki. Najlepsza będzie galaretka przezroczysta, ale sprawdzi się też cytrynowa lub brzoskwiniowa.
- Podczas smażenia jabłek należy dodać galaretki. Wsypuje się sam proszek prosto z torebki.
- Krem do ciasta robi się z domowego budyniu i masła utartego z cukrem pudrem. Składniki należy połączyć dopiero, kiedy budyń całkowicie ostygnie.
Jak udekorować ciasto Pacyfik?
Gotowe ciasto Pacyfik można udekorować różnymi dodatkami. Wszystko zależy od wyobraźni i upodobań smakowych. Wierzch deser można posypać wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi. Sprawdzi się też polewa karmelowa lub czekoladowa. Ciasto pysznie smakuje udekorowane prażonymi płatkami migdałowymi, całymi migdałami lub posypane drobno posiekanymi orzechami.
Ciasto Pacyfik – przepis krok po kroku
Składniki
biszkopt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki przezroczystej
krem:
- 2 szklanki mleka
- 250 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 jajka + 1 żółtko
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki soku z cytryny
dekoracja:
- polewa karmelowa
- całe i posiekane migdały
Przygotowanie
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypać cukier puder i cały czas ubijając, dodawać po 1 żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
2. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej jabłka, aż staną się miękkie. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Patelnię zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
3. Do jednej szklanki mleka wsypać budyń i cukier oraz wbić jajka. Dokładnie wymieszać.
4. Resztę mleka zagotować. Wlać zimne mleko z budyniem, cukrem i jajkami i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia.
5.Masło utrzeć z cukrem na puch. Cały czas ucierając, dodawać zimny budyń. Wsypać wiórki kokosowe i wlać sok z cytryny. Wymieszać.
6. Na biszkopt wyłożyć masę jabłkową i wyrównać. Następnie równomiernie wyłożyć krem budyniowy. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
7. Udekorować polewą karmelową oraz całymi i posiekanymi migdałami.