Ciasta red velvet – czym są? Jak się je robi?
Red velvet to wilgotne, delikatnie aksamitne ciasto, oczywiście koloru czerwonego. Podawane jest najczęściej w formie tortu – przełożonego masą serową, ale można też upiec z niego czerwone babeczki. Sprawdź, jak je zrobić.
Spis treści
Skąd wywodzi się ciasto red velvet?
Ciasto red velvet to deser popularny zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Po raz pierwszy opisany został w American Cookery w 1972, gdzie James Beard podał 3 przepisy na czerwone aksamitne ciasto (receptury różniły się tylko ilością oleju i śmietany dodaną do ciasta), ale wiadomo, że czerwone torty popularne w USA były już w latach 40. XX wieku. Wzrost popularności red velvet cake zanotowano po tym, jak czerwone ciasto zaprezentowano na szklanym ekranie, w filmie "Stalowe magnolie" z 1989 roku.
Jak zrobić red velvet?
Charakterystycznym składnikiem red velvet cake jest czerwony barwnik - dziś do ciasta red velvet dodaje się zazwyczaj barwnika spożywczego, ale dawniej czerwoną barwę aksamitnego placka uzyskiwano dolewając sok z buraka. Co istotne, red velvet cake to nie biszkopt! Ciasto jest dość ciężkie i mocno "zbite". Może być bazą nie tylko tortów, ale i muffinek.
Na jakie okazje upiec czerwone ciasto?
Idealną okazją do przygotowania red velvet cake mogą być walentynki lub inna wyjątkowa okazja. Choć składniki niezbędne do upieczenia ciasta dostępne są w każdym sklepie, a przygotowanie jest stosunkowo proste, to jego smak jest niepowtarzalny.