Ciasta red velvet – czym są? Jak się je robi?

2016-10-19 15:20

Red velvet to wilgotne, delikatnie aksamitne ciasto, oczywiście koloru czerwonego. Podawane jest najczęściej w formie tortu – przełożonego masą serową, ale można też upiec z niego czerwone babeczki. Sprawdź, jak je zrobić.

ciasta-red-velvet-co-to-znaczy.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto red velvet to deser popularny zwłaszcza w krajach anglojęzycznych.

Spis treści

  1. Skąd wywodzi się ciasto red velvet?
  2. Jak zrobić red velvet?
  3. Na jakie okazje upiec czerwone ciasto?

Skąd wywodzi się ciasto red velvet?

Ciasto red velvet to deser popularny zwłaszcza w krajach anglojęzycznych. Po raz pierwszy opisany został w American Cookery w 1972, gdzie James Beard podał 3 przepisy na czerwone aksamitne ciasto (receptury różniły się tylko ilością oleju i śmietany dodaną do ciasta), ale wiadomo, że czerwone torty popularne w USA były już w latach 40. XX wieku. Wzrost popularności red velvet cake zanotowano po tym, jak czerwone ciasto zaprezentowano na szklanym ekranie, w filmie "Stalowe magnolie" z 1989 roku.

Jak zrobić red velvet?

Charakterystycznym składnikiem red velvet cake jest czerwony barwnik - dziś do ciasta red velvet dodaje się zazwyczaj barwnika spożywczego, ale dawniej czerwoną barwę aksamitnego placka uzyskiwano dolewając sok z buraka. Co istotne, red velvet cake to nie biszkopt! Ciasto jest dość ciężkie i mocno "zbite". Może być bazą nie tylko tortów, ale i muffinek.

Na jakie okazje upiec czerwone ciasto?

Idealną okazją do przygotowania red velvet cake mogą być walentynki lub inna wyjątkowa okazja. Choć składniki niezbędne do upieczenia ciasta dostępne są w każdym sklepie, a przygotowanie jest stosunkowo proste, to jego smak jest niepowtarzalny.