Cannelloni ze szparagami - pomysł na wiosenne danie

2019-05-27 8:15

W sezonie wiosenno-letnim słowo szparagi odmieniamy na wszystkie sposoby. Są pyszne, zdrowe i na cieszenie się nimi nie mamy zbyt wiele czasu. Dlatego przepisów na nie nigdy dość. Dziś proponujemy cannelloni ze szparagami i sosem ze świeżych pomidorów.  

Cannelloni ze szparagami
Autor: Shutterstock Cannelloni ze szparagami - pomysł na szparagi z makaronem

Jeśli wolisz cannelloni ze szparagami możesz przygotować z tradycyjnie podawanym do szparagów sosem holenderskim, beszamelem lub sosem jajecznym. A najlepiej  wypróbować wszystkie wersje i wybrać ulubioną.

Składniki

opakowanie rurek cannelloni

po pół kg białych i zielonych szparagów

cebula

4 pomidory

2 ząbki czosnku

oliwa

ocet balsamiczny

kieliszek czerwonego wina

sól i pieprz

Makaron ugotuj wg przepisu,a szparagi obierz i podgotuj 3-4 minuty.

Do każdej rurki włóż po 4 szparagi.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, podsmaż na oliwie.

Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę pomidory i podlej octem i winem.

Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej rurki.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek