Bukiet z cukierków - jak zrobić krok po kroku?
Bukiet z cukierków może być oryginalnym prezentem albo słodkim dodatkiem do prezentu głównego. Można podarować go dziecku na komunię czy urodziny, ale ucieszy też dorosłego! Sprawdź, jak samodzielnie zrobić bukiet z cukierków.
Potrzebne materiały
cukierki (kilkanaście sztuk)
folia przezroczysta
organza
krepina z pofałdowanym brzegiem
drut florystyczny
wstążka
klej na gorąco
papierowa taśma malarska
nożyczki
cążki do drutu
Na początku tniemy folię na prostokąty. Wielkość prostokąta dostosowujemy do wielkości cukierka. Potrzeba tyle prostokątów, ile mamy cukierków.
Następnie każdy prostokąt owijamy w połowie w folijkę i mocujemy drutem do cukierka.
Pociętą w prostokąty (wielkości ok. 12 x 10 cm) organzę składamy po przekątnej z przesunięciem, żeby rogi na siebie nie nachodziły i przyklejamy ją za pomocą kleju na gorąco (można również taśmą przezroczystą) do cukierka.
Ofoliowane i otoczone organzą cukierki łączymy razem. Jeśli posiadamy jakieś sztuczne kwiatki, motylki lub inne ozdoby, możemy je teraz dołączyć, wkładając pomiędzy cukierki.
Powstałą łodygę owijamy szczelnie, do samego końca taśmą malarską.
Z rolki krepiny odcinamy odpowiedni kawałek (o długości ok. 40 cm), sklejamy i formujemy kryzę. Umieszczamy w niej połączone ze sobą cukierki.
Powstały bukiet przewiązujemy wstążeczką.
Na zakończenie możemy cały bukiet owinąć przezroczystą folią.
Na podst. mat. pras. GOPLANA.