Błyskawiczne sosy na Wielkanoc: proste pomysły
W Wielką Niedzielę, jak nakazuje tradycja, nie należy niczego gotować. Wędlin teraz mamy pod dostatkiem i skomponowanie śniadaniowego zestawu nie jest zbyt trudne. By nadać wspaniały smak wędlinom, pasztetom i jajom warto podać do nich zimne sosy.
Oczywiście na stole nie może zabraknąć tradycyjnego sosu wielkanocnego na bazie chrzanu. To ostre warzywo symbolizuje mękę pańską, która obróciła się w radość ze Zmartwychwstania. Oto kilka przepisów na błyskawiczne sosy:
2 opakowania serka naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, śmietany i małym słoiczkiem chrzanu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
2 opakowania serka naturalnego wymieszać z dwoma łyżkami majonezu, łyżeczką keczupu i łyżeczką ostrej papryki. Doprawić solą i pieprzem.
2 opakowania serka naturalnego wymieszać z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i pęczkiem posiekanego drobno koperku. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
2 opakowania twarożku pieprzowego wymieszać z łyżką posiekanych drobno pomidorów suszonych i zielonych oliwek. Doprawić solą i pieprzem.