Biała kapusta po bawarsku z kminkiem - ciepły dodatek do obiadu
Biała kapusta po bawarsku to niemiecki sposób na zasmażaną kapustę. Dzięki dodatkowi boczku i kminku, jest niezwykle aromatyczna. Podawaj ją do dań mięsnych i drobiu.
Od czasu do czasu można zastąpić tradycyjną, polską kapustę zasmażaną, tą wersją białej kapusty. W Bawarii podaje się ją zazwyczaj do pieczonych kiełbasek, ale równie dobrze smakuje ze schabowym lub kurczakiem w majeranku.
Składniki:
0,5 kg białej kapusty
50 g wędzonego boczku
2 łyżki smalcu lub masła
łyżeczka cukru
szklanka bulionu wołowego
łyżka octu winnego
kminek i sól
Na rozgrzanym tłuszczu wysmaż w rondlu pokrojony w kostkę boczek
Kapustę opłucz, osusz i pokrój w paski, dodaj do rondla i chwilę gotuj mieszając.
Dodaj bulion, ocet i przyprawy i duś pod przykryciem 20 min. na małym ogniu.
Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar płynu odparuje.
Mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek