Beszamel.pl poleca książkę „Ryby”. Dlaczego warto mieć tę książkę?
Karp w galarecie czy śledzik w oleju – bez tych dań nie obędzie się Wigilia. Ale ryb nie można jadać tylko od święta. Lekarze i dietetycy są zgodni, że są one zdrowe. Zalecają ich spożywanie kilka razy w tygodniu, ale czy tak jest? To wiedza, którą znajdziesz w książce „Ryby”. W książce jest też 80 przepisów na dania z ryb i z rybami - zapiekane, smażone czy gotowane.
W książce "Ryby" autorka wyjaśnia, dlaczego warto je jeść, ale też odpowiada na inne pytania, takie jak:
- Czy słodkowodne mają takie same wartości jak morskie ryby?
- Których ryb lepiej unikać lub ograniczyć ich spożycie, a które jadać częściej? Jaka jest prawda o rybach hodowlanych?
- Jak kupować ryby świeże (jak rozpoznać, że są świeże), mrożone, wędzone, z dużych pojemników, w puszkach, słoikach, na tackach – co sprawdzać na etykietach i o co pytać sprzedawcę? Jak je przechowywać?
- Jak sprawiać świeże ryby?
- Co robić, żeby w kuchni nie pachniało rybą oraz jak zniwelować zapach – w powietrzu, na dłoniach, podczas obróbki termicznej i przy odgrzewaniu?
- Jak samemu uwędzić rybkę, a jak przyrządzić na później (np. w słoiku)?
- Które ryby są dobre do pieczenia w piekarniku, grillowania, smażenia, a które można gotować na parze?
- Jak odgrzewać ryby (czy można np. w mikrofali?), by nie było przykrego zapachu?
- Jakie marynaty są najlepsze do ryb i jakie przyprawy?
- Z czym serwować rybki – jakie dodatki najbardziej pasują i jakie sosy?
- Które potrawy z ryb lubią wino, a które kieliszek wódki?
W książce „Ryby” ponadto jest wiele sprawdzonych przepisów na smaczne, aromatyczne i urozmaicone dania z ryb słodkowodnych oraz morskich:
- przystawki, sałatki, zupy, ryby w roli dań głównych, pasty, pulpeciki, kotlety;
- ryby smażone, gotowane, w tym na parze, pieczone – także na ruszcie, kamieniu, wędzone, faszerowane;
- w śmietanie, oliwie/oleju, occie, w galarecie, w cieście itp.
- przetwory z ryb.
Polecane przepisy, które wraz z innymi znajdziesz w książce „Ryby”:
Kotlety rybne z ziołami
Pulpety rybne w sosie z grzybami i ogórkami kiszonymi
Zupa krem z białej ryby
Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami
Pasztet rybny w pomidorowym sosie
Pikantny tatar ze śledzi
Książkę "Ryby" można kupić w salonikach prasowych i na stronie www.sklep.ghrupazpr.pl w zakładce SuperHobby