Beszamel.pl poleca książkę „Ryby”. Dlaczego warto mieć tę książkę?

2019-11-10 10:14

Karp w galarecie czy śledzik w oleju – bez tych dań nie obędzie się Wigilia. Ale ryb nie można jadać tylko od święta. Lekarze i dietetycy są zgodni, że są one zdrowe. Zalecają ich spożywanie kilka razy w tygodniu, ale czy tak jest? To wiedza, którą znajdziesz w książce „Ryby”. W książce jest też 80 przepisów na dania z ryb i z rybami - zapiekane, smażone czy gotowane.   

Ryby na każdym stole
Autor: Archiwum

W książce "Ryby" autorka wyjaśnia, dlaczego warto je jeść, ale też odpowiada na inne pytania, takie jak:

  • Czy słodkowodne mają takie same wartości jak morskie ryby?
  • Których ryb lepiej unikać lub ograniczyć ich spożycie, a które jadać częściej? Jaka jest prawda o rybach hodowlanych?
  • Jak kupować ryby świeże (jak rozpoznać, że są świeże), mrożone, wędzone, z dużych pojemników, w puszkach, słoikach, na tackach – co sprawdzać na etykietach i o co pytać sprzedawcę? Jak je przechowywać?
  • Jak sprawiać świeże ryby?
  • Co robić, żeby w kuchni nie pachniało rybą oraz jak zniwelować zapach – w powietrzu, na dłoniach, podczas obróbki termicznej i przy odgrzewaniu?
  • Jak samemu uwędzić rybkę, a jak przyrządzić na później (np. w słoiku)?
  • Które ryby są dobre do pieczenia w piekarniku, grillowania, smażenia, a które można gotować na parze?
  • Jak odgrzewać ryby (czy można np. w mikrofali?), by nie było przykrego zapachu?
  • Jakie marynaty są najlepsze do ryb i jakie przyprawy?
  • Z czym serwować rybki – jakie dodatki najbardziej pasują i jakie sosy?
  • Które potrawy z ryb lubią wino, a które kieliszek wódki?

W książce „Ryby” ponadto jest wiele sprawdzonych przepisów na smaczne, aromatyczne i urozmaicone dania z ryb słodkowodnych oraz morskich:

  • przystawki, sałatki, zupy, ryby w roli dań głównych, pasty, pulpeciki, kotlety;
  • ryby smażone, gotowane, w tym na parze, pieczone – także na ruszcie, kamieniu, wędzone, faszerowane;
  • w śmietanie, oliwie/oleju, occie, w galarecie, w cieście itp.
  • przetwory z ryb.

Polecane przepisy, które wraz z innymi znajdziesz w książce „Ryby”:

Kotlety rybne z ziołami

Pulpety rybne w sosie z grzybami i ogórkami kiszonymi

Zupa krem z białej ryby

Sałatka z wędzoną makrelą i jajkami

Pasztet rybny w pomidorowym sosie

Pikantny tatar ze śledzi

Książkę "Ryby" można kupić w salonikach prasowych i na stronie  www.sklep.ghrupazpr.pl w zakładce SuperHobby