Bażant: jakie ma właściwości? Czy warto jeść bażanty?

2016-09-12 13:22

Obecnie bażanta na polskim stole spotkać jest niezwykle trudno. Jednak kiedyś, w czasach Sarmatów, te ptaki królowały w polskiej kuchni. Ceniono je głównie za delikatny smak, który często podkreślano, np. podając bażanta z żurawiną. Ale czy mięso z bażanta jest wartościowe? Czy warto jeść bażanty?

bazant-jakie-ma-wlasciwosci-czy-warto-jesc-bazanty.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Kuropatwa i bażant - dwa gatunki dzikich ptaków cenione przez smakoszy

Spis treści

  1. Bażant: jakie ma mięso?
  2. Właściwości mięsa bażanta i wartości odżywcze

Bażant: jakie ma mięso?

Bażanty to ptaki, a więc tak jak w przypadku kaczek czy indyków ich mięso jest delikatne w smaku i niezbyt tłuste. Co więcej, mięso z bażantów ma zdecydowanie więcej składników odżywczych niż np. popularny kurczak.

Właściwości mięsa bażanta i wartości odżywcze

Bażant to przede wszystkim doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6. 

Wbrew powszechnej opinii mięso z bażanta polecane jest właściwie wszystkim, nawet dzieciom. Jest ono świetnym urozmaiceniem diety i jedynie osoby z wysokim cholesterolem muszą uważać, aby nie jeść go zbyt często. Mięso z bażanta zaliczane jest do dziczyzny, jednak obecnie na rynku jest coraz więcej bażantów z hodowli, dlatego ich zakup nie jest już tak problematyczny.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE