Ten zestaw składników może nieco zaskoczyć. Bazą zupy jest zwykły rosół ugotowany na kurczaku. Dodatek cytryny sprawia, ze zupa nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego charakteru. Jestem fanką stosowania soku z cytryny jako przyprawy i dodaję go niemal do wszystkiego, więc avgolemono, to jedna z moich ulubionych wersji niedzielnej zupy.
Aby przygotować avgolemono potrzebujesz:
6 szklanek rosołu drobiowego
pół szklanki makaronu w kształcie ryżu
3 jajka
sok z 1 dużej cytryny
plastry cytryny i zielenina do dekoracji
sól i pieprz
Bulion zagotuj i dodaj do niego makaron, pozostaw na wolnym ogniu.
W tym czasie ubij jajka trzepaczką, gdy się spienią dodaj sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
Cały czas ubijając wlej do jajek szklankę gorącego bulionu - najlepiej w dwóch porcjach.
Garnek zdejmij z ognia, po ok. minucie, cały czas ubijając, wlać do bulionu jajka.
Przyprawić do smaku i udekorować plasterkami cytryny i zieleniną.
Kupuj taniej produkty RTV i AGD! Nie przegap atrakcyjnych promocji na MediaMarkt promocje.
