Avgolemono - grecki rosół drobiowy z cytrynową nutą
Avgolemono to tradycyjna zupa kuchni greckiej. Przygotowuje się ją na rosole lub drobiowym bulionie i przyprawia sokiem z cytryny, a podaje z drobnym makaronem w kształcie ziarenek ryżu. Cytrynowy rosół? Oczywiście!
Ten zestaw składników może nieco zaskoczyć. Bazą zupy jest zwykły rosół ugotowany na kurczaku. Dodatek cytryny sprawia, ze zupa nabiera wyjątkowego, orzeźwiającego charakteru. Jestem fanką stosowania soku z cytryny jako przyprawy i dodaję go niemal do wszystkiego, więc avgolemono, to jedna z moich ulubionych wersji niedzielnej zupy.
Aby przygotować avgolemono potrzebujesz:
6 szklanek rosołu drobiowego
pół szklanki makaronu w kształcie ryżu
3 jajka
sok z 1 dużej cytryny
plastry cytryny i zielenina do dekoracji
sól i pieprz
Bulion zagotuj i dodaj do niego makaron, pozostaw na wolnym ogniu.
W tym czasie ubij jajka trzepaczką, gdy się spienią dodaj sok z cytryny i łyżkę zimnej wody.
Cały czas ubijając wlej do jajek szklankę gorącego bulionu - najlepiej w dwóch porcjach.
Garnek zdejmij z ognia, po ok. minucie, cały czas ubijając, wlać do bulionu jajka.
Przyprawić do smaku i udekorować plasterkami cytryny i zieleniną.
Kupuj taniej produkty RTV i AGD! Nie przegap atrakcyjnych promocji na MediaMarkt promocje.