Arbuzowa mimoza: przepis na letni koktajl
Arbuzowa mimoza to łatwy przepis na letni koktajl. Bazą jest perliste wino musujące oraz zmiksowany arbuz. Łagodny koktajl miło orzeźwia w upalny dzień.
Arbuzowa mimoza to orzeźwiająca odmiana klasycznego koktajlu na bazie szampana. Można wykorzystać każdy rodzaj wina robionego metodą szampańską: włoskie spumante, hiszpańskie cava, czy ukraińskie igristoje. W sezonie na arbuzy koktajl będzie prawdziwym orzeźwieniem, ponieważ zawiera nieco świeżej mięty. Mięta chłodzi i doskonale współgra z łagodną słodyczą wyszczerzonego arbuza.
Mimozę podaje się w szerokich kieliszkach lub szklaneczkach ze słomkami. Warto zaopatrzyć się w słomki wielokrotnego użytku lub biodegradowalne. Te ostatnie są w ofercie większości sklepów spożywczych, nawet popularnych dyskontów.
Składniki na 4 porcje:
pół średniego arbuza
1 garść liści mięty
60-80 ml soku z limonki
1 szklanka kostek lodu
1 butelka wina musującego
Arbuza pokroić na kawałki, pozbyć się pestek.
Kawałki arbuza, miętę i sok z limon umieścić w blenderze i i zmiksować na gładko.
Do szklaneczki wrzucić kilka kostek lodu, wlać do połowy wysokości zmiksowanego arbuza.
Uzupełnić winem musującym i lekko zamieszać łyżeczką.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek