Alkohol na święta – jakie napoje i drinki najlepiej pasują do bożonarodzeniowych potraw?
Święta Bożego Narodzenia to czas pysznych dań, ale po wigilijnej kolacji czy bożonarodzeniowym obiedzie wiele osób chętnie sięga po lampkę wina lub kieliszek nalewki. Dobór alkoholu, który podkreśli smak potraw i wspomoże trawienie, warto zaplanować wcześniej, by idealnie dopełnił świąteczną ucztę.

Spis treści
Alkohol w Wigilię
Post w Wigilię to podtrzymywanie tradycji, nie ma nakazu kościelnego, że tego dnia nie wolno spożywać mięsa czy pić alkoholu. Na ten wyjątkowy wieczór nie polecamy mocnych alkoholi, ale dobre wino, dopasowane do charakteru posiłku podkreśli jego smak.
- Jakie wino podać na Wigilię? Który alkohol pasuje do wigilijnych potraw?
- Wigilia - jak dobierać wino do potraw?
- Alkohol do ryby - z jakimi trunkami podawać ryby?
- Co zrobić z resztką wina?
Alkohol na Boże Narodzenie
Do świątecznego obiadu można podać alkohol. Wykwintności i elegancji temu posiłkowi na pewno doda butelka dobrego wina. Z kolei po obfitym obiedzie warto podać kieliszek lub dwa dobrej, najlepiej samodzielnie przygotowanej, nalewki. Będzie smacznym zwieńczeniem posiłku. Wpłynie również pozytywnie na obciążony świątecznymi smakołykami układ pokarmowy i przyspieszy trawienie. Rodzinny obiad można zwieńczyć odrobiną czegoś mocniejszego.
Natomiast domowy ajerkoniak czy egg nog to znakomity sposób na podkreślenie smaku wieczoru przy choince. Jeśli nie przepadacie jednak za jajecznymi trunkami, świetnie zastąpi je pachnąca korzeniami nalewka pomarańczowa lub aromatyczne grzane wino. W galerii mamy dla Was 12 propozycji, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.