6 nietypowych dań na grilla bez mięsa
Prawdą jest, że pokochaliśmy grillowanie! Na możliwość przyrządzenia potraw z rusztu czekamy w zasadzie cały rok. Co ciekawe, takie jedzenie wcale nie musi niezdrowe, jak się przyjęło uważać. Zobacz naszą propozycję zdrowego, warzywnego menu na przyjęcie barbecue. Warzywne dania z grilla mogą stanowić dodatek do klasycznych dań mięsnych, doskonale sprawdzą się w roli przystawki, ale też z powodzeniem mogą stanowić odrębne danie - nie tylko dla wegetarian. Przekonajcie się sami.
Spis treści
- Cukiniowe talarki
- Kukurydza po amerykańsku
- Szaszłyk typu greckiego
- Papryczka na bogato
- Pieczarkowe-serowe łódeczki
- Chrupiące szaleństwo
Cukiniowe talarki
2-3 większych rozmiarów cukinie kroimy w talarki o grubości około 1-2 cm. Posypujemy z dwóch stron ulubioną przyprawą - może być klasyczna mieszanka przypraw do grilla. Jedną stronę cukinii posypujemy startym parmezanem i kładziemy na rozgrzany ruszt. Wystarczy około 10 minut i cukiniowe talarki będą gotowe. Potrawę możemy też przygotować z bakłażana, ale ten wymaga dłuższego pieczenia i może wyjść nieco "gumowaty".
Kukurydza po amerykańsku
Kukurydza czyli zboże królujące za oceanem, ma u nas coraz więcej zwolenników i smakuje pysznie nawet jako samodzielne danie. Oczyszczoną kolbę gotujemy, a następnie rumienimy delikatnie jej ziarna na ruszcie. Podajemy tradycyjnie z solą i odrobiną masła.
Szaszłyk typu greckiego
To taka trochę sałatka grecka "na ciepło". Do przygotowania takiego szaszłyka będziemy potrzebowali: sera typu feta, pomidorków koktajlowych, oliwek. Składniki nakładamy kolejno na patyczek do szaszłyków i kładziemy na grilla na dosłownie 5 minut, obracając na wszystkie strony. Taki szaszłyk stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych. Można go także podawać na zimno razem z mięsem czy innymi warzywami na ciepło.
Papryczka na bogato
Papryczka nadziewana to już klasyka warzywnych dań na grilla. Odcinamy górę od papryki i czyścimy środek. Wieczko zostawiamy, bo będzie nam służyło jako przykrywka. Do środka wkładamy swoje ulubione poszatkowane warzywa: mogą to być pieczarki, pomidory, także papryka, cukinia i inne. Dla urozmaicenia smaku, możemy dodać odrobinę sosu np. barbecue lub posypać szczyptą parmezanu. Przykrywamy papryczki i "dusimy" na ruszcie. Takie papryczki idealnie smakują z ogórkiem małosolnym.
Pieczarkowe-serowe łódeczki
Z pieczarek usuwamy nóżki zostawiając same kapelusze. Na każdy wykładamy odrobinę sera mozzarella, uważając by za bardzo nie wystawał poza pieczarkę, gdyż pod wpływem temperatury ser będzie się roztapiał i wyciekał na ruszt. Z plasterków żółtego serca wycinamy trójkąciki i nadziewamy na wykałaczkę. Pod koniec pieczenia pieczarki z mozzarellą, wkładamy nasze mini żagle na pieczarki.
Chrupiące szaleństwo
Na przystawkę do grillowego ucztowania idealne będą... marchewkowe chipsy! Tak, tak - marchewkowe! Smakują znacznie lepiej niż suszone, a są równie chrupkie i przede wszystkim zdrowe! Dwie, trzy marchewki kroimy w plasterki i wykładamy na aluminiową tackę grillową. Pieczemy tyle czasu, by marchewki nie utraciły swej jędrności i chrupkości.