3 rozgrzewające zupy na zimne dni [WIDEO]

2018-11-05 12:51

Zupa to potrawa wyjątkowa. Jest łatwa, tania i chyba jedyna, którą można zastąpić niemal każdy posiłek bez szkody dla zdrowia. Syci, rozgrzewa, nie tuczy - dlatego świetnie sprawdzi się w chłodnych porach roku. Wypróbuj 3 najlepsze przepisy na aromatyczne i esencjonalne zupy!

Zupa kurkowa z masłem orzechowym
Autor: Shutterstock Wystarczy kilka prostych składników, by powstało lekkie danie, które nawodni, nasyci i rozgrzeje. Zupa w zdrowy sposób pomoże schudnąć!

Spis treści

  1. Zupa kurkowa z masłem orzechowym
  2. Krem z buraków z mlekiem kokosowym
  3. Zupa dyniowo-batatowa

Zupa kurkowa z masłem orzechowym

Składniki:

400 g kurek

cebula

łyżka oleju

750 ml bulionu warzywnego

4 łyżki masła orzechowego

1/2 łyżeczki oregano

1/2 łyżeczki ostrej papryki

łyżeczka natki pietruszki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurki oczyść i opłucz. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i grzyby. Duś kilka minut. Dolej trochę bulionu, a następnie dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Mieszając, dolewaj stopniowo resztę bulionu. Przypraw do smaku. Gotuj 5-10 minut. Posyp pietruszką.

Krem z buraków z mlekiem kokosowym

Składniki:

3-4 buraki

cebula

2 ząbki czosnku

3 cm świeżego imbiru

puszka mleka kokosowego (400 ml)

750 ml wody

szczypta cynamonu

szczypta ostrej papryki

2 łyżki soku z cytryny albo limonki

olej do smażenia

garść natki

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 200°C. Buraki oczyść, zawiń każdy w folię aluminiową i piecz ok. 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudź, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażaj. Dolej wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksuj na gładki krem, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Podawaj posypane natką.

Zupa dyniowo-batatowa

Składniki:

duży batat

1/2 kg dyni

marchewka

cebula

2 ząbki czosnku

kawałek imbiru wielkości kciuka

2 łyżki oliwy

800 ml bulionu

2 łyżki śmietany 18%

łyżeczka curry

po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki

sól, pieprz

pestki dyni do posypania

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj zgnieciony czosnek, pokrojone: batat, dynię i marchew. Zamieszaj, podsmażaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażaj jeszcze przez minutę, po czym zalej bulionem. Gotuj ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na krem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pestkami dyni (możesz je podprażyć na suchej patelni).

Więcej inspirujących pomysłów na rozgrzewające i aromatyczne dania na chłodne dni znajdziesz w nowej książce „Jak dobrze przeżyć jesień i zimę”. To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zachować dobrą formę podczas słoty, zimna, wiatru i mrozu. Książkę kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.