3 rozgrzewające zupy na zimne dni [WIDEO]
Zupa to potrawa wyjątkowa. Jest łatwa, tania i chyba jedyna, którą można zastąpić niemal każdy posiłek bez szkody dla zdrowia. Syci, rozgrzewa, nie tuczy - dlatego świetnie sprawdzi się w chłodnych porach roku. Wypróbuj 3 najlepsze przepisy na aromatyczne i esencjonalne zupy!
Spis treści
Zupa kurkowa z masłem orzechowym
Składniki:
400 g kurek
cebula
łyżka oleju
750 ml bulionu warzywnego
4 łyżki masła orzechowego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki ostrej papryki
łyżeczka natki pietruszki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurki oczyść i opłucz. Cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i grzyby. Duś kilka minut. Dolej trochę bulionu, a następnie dodaj masło orzechowe, wymieszaj. Mieszając, dolewaj stopniowo resztę bulionu. Przypraw do smaku. Gotuj 5-10 minut. Posyp pietruszką.
Krem z buraków z mlekiem kokosowym
Składniki:
3-4 buraki
cebula
2 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
puszka mleka kokosowego (400 ml)
750 ml wody
szczypta cynamonu
szczypta ostrej papryki
2 łyżki soku z cytryny albo limonki
olej do smażenia
garść natki
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 200°C. Buraki oczyść, zawiń każdy w folię aluminiową i piecz ok. 45 minut, aż będą miękkie. Lekko wystudź, obierz i pokrój na plasterki. Cebulę, czosnek i imbir obierz i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę, czosnek, imbir i buraczki i chwilę podsmażaj. Dolej wodę, mleko kokosowe, łyżeczkę soli. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Zmiksuj na gładki krem, dodaj przyprawy i sok z cytryny. Podawaj posypane natką.
Zupa dyniowo-batatowa
Składniki:
duży batat
1/2 kg dyni
marchewka
cebula
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 łyżki oliwy
800 ml bulionu
2 łyżki śmietany 18%
łyżeczka curry
po 1/4 łyżeczki cynamonu, kuminu i słodkiej papryki
sól, pieprz
pestki dyni do posypania
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój w kostkę dynię, marchewkę i batat. W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj zgnieciony czosnek, pokrojone: batat, dynię i marchew. Zamieszaj, podsmażaj przez kilka minut. Pod koniec dodaj imbir, curry, cynamon, kumin i paprykę, podsmażaj jeszcze przez minutę, po czym zalej bulionem. Gotuj ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę na krem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posyp pestkami dyni (możesz je podprażyć na suchej patelni).
Więcej inspirujących pomysłów na rozgrzewające i aromatyczne dania na chłodne dni znajdziesz w nowej książce „Jak dobrze przeżyć jesień i zimę”. To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którzy chcą zachować dobrą formę podczas słoty, zimna, wiatru i mrozu. Książkę kupisz na stronie www.sklep.grupazpr.pl oraz w kioskach i salonach prasowych.