Zasady podawania wina: jak serwować wino?

2016-11-03 17:03

Wino to trunek szlachetny - nie serwuje i nie pije się go byle jak. Stosowny kieliszek, temperatura, dopasowanie do potrawy - bez tego nie sposób ocenić walorów wina. I nie jest to snobizm, ponieważ kultura picia wina sięga odległych czasów i jej zasady mają głębokie uzasadnienie.

zasady-podawania-wina-jakie-sa.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Poznaj zasady dotyczące prawidłowego podawania wina

Spis treści

  1. Jak traktować wino, zanim trafi do kieliszka?
  2. Jaka jest odpowiednia temperatura wina?
  3. Wino: właściwa kolejność podawania
  4. W czym i jak podawać wino?

Jak traktować wino, zanim trafi do kieliszka?

Butelkę otwieramy godzinę przed podaniem, zostawiamy otwartą na kilka minut, po czym zamykamy, wkładając korek do połowy. Wina z każdej otwartej butelki należy spróbować, aby uniknąć przy stole przykrej niespodzianki w postaci smaku korka, stęchlizny czy osadu. To może zdarzyć się nawet przy najlepszym trunku.

Jaka jest odpowiednia temperatura wina?

Roczniki młodsze pijemy chłodniejsze, starsze - cieplejsze. Można kupić specjalny termometr do wina - naprawdę się przydaje.

Wina wymagające schłodzenia trzymamy przez 24 godziny na dolnej półce w lodówce. Wina białe i różowe, np. riesling czy chardonnay, w chwili serwowania powinny mieć 8-12 stopni. Czerwone lekkie, np. Beaujolais: 12-14 stopni, a czerwone ciężkie, np. bordeaux czy cabernet sauvignon: 16-18 stopni.

Wino: właściwa kolejność podawania

Wina białe serwuje się przed czerwonymi, wina lżejsze przed cięższymi, młode przed dojrzałymi, a wytrawne - przed słodkimi.

W czym i jak podawać wino?

Wino należy podawać zawsze w przezroczystych kieliszkach z białego szkła. Wtedy widać kolor wina. To ważne, bo smakujemy także oczami! Do wina czerwonego kieliszek jest większy, o pękatej czaszy, do białego nieco mniejszy, o wysmukłym kształcie. Taki kształt pozwala na skoncentrowanie się bukietu (zapachu) i utrzymanie właściwej temperatury.

Kieliszkom towarzyszyć powinna szklanka do wody.