Zasady podawania wina: jak serwować wino?
Wino to trunek szlachetny - nie serwuje i nie pije się go byle jak. Stosowny kieliszek, temperatura, dopasowanie do potrawy - bez tego nie sposób ocenić walorów wina. I nie jest to snobizm, ponieważ kultura picia wina sięga odległych czasów i jej zasady mają głębokie uzasadnienie.
Spis treści
- Jak traktować wino, zanim trafi do kieliszka?
- Jaka jest odpowiednia temperatura wina?
- Wino: właściwa kolejność podawania
- W czym i jak podawać wino?
Jak traktować wino, zanim trafi do kieliszka?
Butelkę otwieramy godzinę przed podaniem, zostawiamy otwartą na kilka minut, po czym zamykamy, wkładając korek do połowy. Wina z każdej otwartej butelki należy spróbować, aby uniknąć przy stole przykrej niespodzianki w postaci smaku korka, stęchlizny czy osadu. To może zdarzyć się nawet przy najlepszym trunku.
Jaka jest odpowiednia temperatura wina?
Roczniki młodsze pijemy chłodniejsze, starsze - cieplejsze. Można kupić specjalny termometr do wina - naprawdę się przydaje.
Wina wymagające schłodzenia trzymamy przez 24 godziny na dolnej półce w lodówce. Wina białe i różowe, np. riesling czy chardonnay, w chwili serwowania powinny mieć 8-12 stopni. Czerwone lekkie, np. Beaujolais: 12-14 stopni, a czerwone ciężkie, np. bordeaux czy cabernet sauvignon: 16-18 stopni.
Wino: właściwa kolejność podawania
Wina białe serwuje się przed czerwonymi, wina lżejsze przed cięższymi, młode przed dojrzałymi, a wytrawne - przed słodkimi.
W czym i jak podawać wino?
Wino należy podawać zawsze w przezroczystych kieliszkach z białego szkła. Wtedy widać kolor wina. To ważne, bo smakujemy także oczami! Do wina czerwonego kieliszek jest większy, o pękatej czaszy, do białego nieco mniejszy, o wysmukłym kształcie. Taki kształt pozwala na skoncentrowanie się bukietu (zapachu) i utrzymanie właściwej temperatury.
Kieliszkom towarzyszyć powinna szklanka do wody.