Zasady podawania wina: jak serwować wino?

2016-11-03 17:03

Wino to trunek szlachetny - nie serwuje i nie pije się go byle jak. Stosowny kieliszek, temperatura, dopasowanie do potrawy - bez tego nie sposób ocenić walorów wina. I nie jest to snobizm, ponieważ kultura picia wina sięga odległych czasów i jej zasady mają głębokie uzasadnienie.

zasady-podawania-wina-jakie-sa.jpg
Autor: Archiwum serwisu Poznaj zasady dotyczące prawidłowego podawania wina

Jak traktować wino, zanim trafi do kieliszka?

Butelkę otwieramy godzinę przed podaniem, zostawiamy otwartą na kilka minut, po czym zamykamy, wkładając korek do połowy. Wina z każdej otwartej butelki należy spróbować, aby uniknąć przy stole przykrej niespodzianki w postaci smaku korka, stęchlizny czy osadu. To może zdarzyć się nawet przy najlepszym trunku.

Jaka jest odpowiednia temperatura wina?

Roczniki młodsze pijemy chłodniejsze, starsze - cieplejsze. Można kupić specjalny termometr do wina - naprawdę się przydaje.

Wina wymagające schłodzenia trzymamy przez 24 godziny na dolnej półce w lodówce. Wina białe i różowe, np. riesling czy chardonnay, w chwili serwowania powinny mieć 8-12 stopni. Czerwone lekkie, np. Beaujolais: 12-14 stopni, a czerwone ciężkie, np. bordeaux czy cabernet sauvignon: 16-18 stopni.

Wino: właściwa kolejność podawania

Wina białe serwuje się przed czerwonymi, wina lżejsze przed cięższymi, młode przed dojrzałymi, a wytrawne - przed słodkimi.

W czym i jak podawać wino?

Wino należy podawać zawsze w przezroczystych kieliszkach z białego szkła. Wtedy widać kolor wina. To ważne, bo smakujemy także oczami! Do wina czerwonego kieliszek jest większy, o pękatej czaszy, do białego nieco mniejszy, o wysmukłym kształcie. Taki kształt pozwala na skoncentrowanie się bukietu (zapachu) i utrzymanie właściwej temperatury.

Kieliszkom towarzyszyć powinna szklanka do wody.