Wrzuć na patelnie mięso i tampony. Nowy hit z Tiktoka

2023-05-26 17:03

Gotowanie bywa pełne niespodzianek. Nawet wytrawnym kucharzom zdarza się popełnić błąd. Jednak dzięki nieoczekiwanemu rozwiązaniu, tampony mogą okazać się nieocenione w walce z jednym z najczęstszych kulinarnych problemów.

Wrzuć na patelenie mięso i tampony. Nowy hit z Tiktoka
Autor: Instagram @iamdsprings

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co tampony robią na patelni? Właśnie to zjawisko zaskoczyło wielu użytkowników mediów społecznościowych, gdzie Daphnique Springs udostępniła nagranie, na którym to nietypowe rozwiązanie zostało zaprezentowane.

Mięso i tampony na patelni hitem Tiktoka

W tym nietradycyjnym użyciu tamponów higienicznych Noah Klein pokazuje, jak umieszcza je na patelni wśród smażonego mięsa mielonego. Po krótkim czasie tampony wchłaniają nadmiar wody i tłuszczu, a następnie są usuwane.

Genialne! Ale nigdy tego nie próbowałam - komentuje Daphnique. Jednak należy pamiętać, że wiele tamponów jest barwionych chemicznie, co może wpłynąć na bezpieczeństwo spożywania tak przygotowanego dania. Jeżeli chciałbyś wypróbować ten sposób, zdecydowanie lepiej wybrać naturalne, organiczne tampony.

Opinie internautów na temat tego nietypowego triku są podzielone. Wielu z nich podkreśla, że tampony są pokryte różnego rodzaju substancjami chemicznymi, które mogą przeniknąć do potrawy, dlatego zalecają korzystanie z ręcznika papierowego.

Jak pozbyć się tłuszczu z potrawy?

Choć film Daphnique obejrzano już ponad dwa miliony razy, a oryginalne wideo Noah - 17 milionów, istnieją też inne sposoby na pozbycie się nadmiaru tłuszczu z potrawy. Można na przykład odczekać, aż danie przestygnie i umieścić je w lodówce na kilka godzin. Po schłodzeniu nadmiar tłuszczu można łatwo usunąć łyżeczką.

Jeżeli zauważysz, że twoja zupa jest zbyt tłusta, z pomocą przyjdą kostki lodu zawinięte w kawałki gazy. Przykładając je do powierzchni zupy, szybko zbierzesz nadmiar tłuszczu. Alternatywnie, możesz przelać zupę przez filtr do kawy, aby szybko usunąć niechcianą warstwę tłuszczu.

Beszamel: Piwo