Quiz. Bary mleczne w PRL-u. Wszyscy wtedy tam jadali, dziś niewielu odpowie dobrze!

2024-05-05 19:20

Bary mleczne świetności przeżywały w czasach PRL-u. Powstały wiele lat wcześniej, ale to właśnie w tamtym okresie władze bardzo je promowały. Miały być odciążeniem dla pracujących Polek i serwować dania z polskich produktów, takich jak mleko, mąka i ziemniaki. Wiele barów mlecznych przetrwało do dziś i cały czas sporo osób się w nich stołuje. Pamiętacie, jakie potrawy serwowały bary mleczne PRL-u? Rozwiążcie quiz i zgarnijcie max punktów.

Quiz. Bary mleczne w PRL
Autor: Wikipedia - domena publiczna W barach mleczncy jadali wszyscy. Swoją wiedzę sprawdźcie w quizie!

Bary mleczne w PRL-u

Bary szybkiej obsługi, w których można było zjeść dobrze i tanio, prawdziwy rozkwit przeżyły w czasach PRL-u. Mało kto wie, że pierwszy bar mleczny powstał w Warszawie w 1896 roku. Otworzył go Stanisław Dłużewski, a 20 lat później bary mleczne opanowały całą Polskę. Największą popularność punkty gastronomiczne zyskały w czasach PRL-u, kiedy władze postanowiły odciążyć Polaków od codziennego trudu gotowania posiłków w domu.

Co się jadło w barach mlecznych?

W PRL-u bary mleczne serwowały dania tanie i sycące. Pod szyldem spółdzielni Społem można było zjeść dobry domowy posiłek za grosze. Potrawy oparte były na takich składnikach jak ziemniaki, mąka i mleko. Rzadko pojawiały się dania mięsne. W menu nie mogło zabraknąć pierogów, klusek, placków, zup czy dań opartych na kaszach. Dostępne były także śniadania oraz desery, które dziś mogą wywołać ciarki.

Cechą charakterystyczną barów mlecznych okresu PRL-u była zastawa stołowa, której podawano posiłki. Mocno zużyte i wyszczerbione kubki, talerze wykonane grubej ceramiki i ozdobione logiem spółdzielni Społem oraz aluminiowe sztućce były na wyposażeniu każdego baru mlecznego.

Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na przysmaki, które królowały w czasach PRL-u.

Quiz. Bary mleczne w PRL-u. Wszyscy wtedy tam jadali, dziś niewielu odpowie dobrze!
Pytanie 1 z 10
Kiedy powstały bary mleczne?
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Listen on Spreaker.