Pomaga schudnąć i ma obłędny smak. To zielone warzywo to dietetyczny hit tego roku
W smaku przypomina szparagi, a z wyglądu jest podobne do brokułów. Zawiera wiele cennych składników odżywczych i można przygotować z niego mnóstwo pyszności. Bimi, czyli brokuł szparagowy, to nowość na rynku jadalnych roślin. To smaczne zielone warzywo właśnie pojawiło się na bazarowych straganach i powoli zaczyna podbijać podniebienia Polaków. Poznajcie właściwości bimi i dowiedzcie się, jak je przygotować.
Spis treści
- Co to jest bimi?
- Jakie właściwości ma bimi?
- Jak przygotować bimi?
- Co przygotować z bimi?
- Risotto z brokułem bimi – przepis krok po kroku
Co to jest bimi?
Bimi, zwane także brokułem gałązkowym lub szparagowym, jest zielonym warzywem, które znane jest w wielu krajach na świecie. Serwuje się je w Wielkiej Brytanii, Hiszpanii czy w Maroku. Właśnie dotarło do Polski, a w sieci zaczęły pojawiać się pierwsze przepisy na bimi.
Brokuł bimi jest krzyżówką brokuła i chińskiej kapusty gai lan. Jest to młode warzywo, które powstało na początku lat 90. XX wieku w Japonii. Jego różyczki są małe, a łodygi cienkie i długie. Nowe warzywo ma nie tylko delikatny smak przypominający brokuły i szparagi z orzechową nutą. Jest także wyjątkowo zdrowe.
Jakie właściwości ma bimi?
Jak większość zielonych warzyw brokuł szparagowy jest bogaty w wiele prozdrowotnych składników odżywczych, które niezbędne są do prawidłowej pracy całego organizmu. Zawiera witaminy C i K, błonnik, kwas foliowy, beta-karoten oraz flawonoidy.
Bimi wspiera układ odpornościowy i zmniejsza ryzyko chorób serca. Pozytywnie wpływa na mózg, poprawia pamięć i koncentrację, a także zapobiega chorobom neurologicznym. Ma działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Zielone bimi świetnie sprawdza się na diecie odchudzającej. Jest niskokaloryczne, a dzięki zawartości białka i błonnika daje uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie między posiłkami. Porcja o wadze 100 g to tylko 29 kalorii.
Jak przygotować bimi?
Chociaż brokuł szparagowy jest młodym warzywem, które dopiero niedawno pojawiło się w naszych sklepach i warzywniakach, dostępne są już różne przepisy kulinarne z jego udziałem.
Przygotowanie bimi jest o wiele łatwiejsze i szybsze niż brokułów i szparagów. Nie trzeba go obierać, ani kroić na mniejsze kawałki. Warzywo jest jadalne w całości. Małe różyczki, łodygi i liście można spożywać bez obaw. Przyrządzając je, nie powstają żadne bioodpady. Bimi wystarczy opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
Co przygotować z bimi?
Pyszny i zdrowy brokuł szparagowy ma uniwersalne zastosowanie. Można go gotować, smażyć i piec. Świetnie smakuje na surowo i w tej postaci ma najwięcej prozdrowotnych składników odżywczych. Część z nich traci podczas obróbki termicznej, dlatego nie powinna trwać za długo. Dzięki temu bimi pozostanie chrupiące i jędrne.
Jeżeli lubicie brokuły i szparagi, zielone bimi na pewno przypadnie wam do gustu. To doskonały dodatek do obiadu, który zastąpi ziemniaki. Smacznie komponuje się z potrawami mięsnymi i rybami, a także daniami wegetariańskimi. To znakomity składnik zapiekanek, wytrawnych tart, pizzy i potraw z makaronem w roli głównej. Brokuł szparagowy dobrze łączy się z innymi warzywami w zupach i potrawach jednogarnkowych. Można dodawać go do różnego rodzaju sałatek.
Risotto z brokułem bimi – przepis krok po kroku
Poniżej znajdziecie prosty przepis na pyszne i aromatyczne risotto z dodatkiem brokuła szparagowego. To oryginalne i pełne smaku danie zachwyci każdego. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad.
Składniki
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 400 g ryżu Arborio
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 200 g brokułów bimi
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
- świeża bazylia do podania
Przygotowanie
1. Bimi ugotować na parze lub w wodzie. Odcedzić i odstawić.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
3. Wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Smażyć około 3 minut.
4. Wlać wino i gotować, aż ryż je wchłonie.
5. Dodać krojone pomidory i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
6. Na patelnię wlewać po 1 szklance bulionu warzywnego. Gotować, aż ryż wchłonie bulion.
7. Risotto nałożyć na talerze. Na wierzchu ułożyć bimi i posypać startym parmezanem. Udekorować listkami bazylii.
8. Podawać na obiad.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na brokuły. Poniżej znajdziesz także quiz, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę na temat zielonych warzyw.