Pelargonia w kuchni. Co można zrobić z pelargonii?
Wszyscy znają pelargonię: to popularna, kwitnąca roślina balkonowa. Efektowna, a jednocześnie praktyczna, bo mało wymagająca - odporna na suszę i ulewne deszcze. Mało osób jednak wie, że można ją wykorzystywać także w kuchni oraz aromaterapii.
Spis treści
Zastosowania kulinarne pelargonii
W kuchni kwiaty pelargonii można dodawać do twarożku - pięknie wyglądają ich czerwone płatki na białym tle sera. Drobno posiekane liście używa się do aromatyzowania sosów, do masła ziołowego, a także na słodko – do kremów, galaretek, bułeczek. Kandyzowane liście można stosować do dekoracji ciast. Liście kładzie się też pod pieczone jabłka i ciasta dla dodania aromatu. Zaparza się je jak herbatę i dodaje do wina, pasztetu z wątróbek i grzanek z serem.
Właściwości aromaterapeutyczne geranium
Pelargonie pachną różnie w zależności od gatunku. Odmianą pelargonii jest też znane ze swoich aromaterapeutycznych właściwości geranium. Zapach ukryty jest głównie w liściach rośliny.
Liście najlepiej jest obrywać jeszcze zanim roślina zacznie kwitnąć. Wyrabia się z nich olejek, który znajduje zastosowanie w aromaterapii: ma działanie relaksujące, odkażające, a także odstraszające komary. Dodawać go można do kąpieli albo używać przy masażu. Łagodzi napięcie, leczy zapalenia skóry, liszaje i egzemy oraz bóle menstruacyjne.
Suszone liście pelargonii można dodawać do potpourri, albo wsypywać je do zapachowych woreczków.