Międzynarodowa kariera pączka – poznaj różne „oblicza” pączków

2022-01-22 10:53

Nawet jeśli przez cały rok nie spojrzysz na pączki, w Tłusty Czwartek zapewne zjesz choć jednego, by tradycji stało się zadość. Jeśli myślisz, że pączki są tak popularne tylko w Polsce, to bardzo się mylisz! Pączek to prawdziwy światowiec – jest popularny Europie i za Oceanem Atlantyckim. Ma oczywiście swoje narodowe odmiany, ale to nadal pączek, ten pączek. A właściwie jeszcze lepiej – te pączki!

Międzynarodowa kariera pączka – poznaj różne „oblicza” pączków
Autor: Shutterstock Pączki mają wiele odmian - nie tylko domowych czy regionalnych, ale też narodowych

W Polsce przepisów na pączki znajdziemy na pewno setki – niektóre różnią się miedzy sobą tylko drobnymi szczegółami, inne stanowią prawdziwą rewolucję w pojmowaniu istoty pączka. Jeśli dla ciebie pączek to smażony kawałek pulchnego drożdżowego ciasta, wypełniony powidłami, dżemem lub konfiturą (najlepiej różaną) to możesz się poczuć zaskoczony pączkami z ciasta bez drożdży, oponkami serowymi lub drożdżowymi pączkami – o zgrozo! - pieczonymi zamiast smażonymi. Ale to jeszcze nic!

Narodowe odmiany pączków także mogą cię wprowadzić w zdumienie. Nasi zachodni sąsiedzi co prawda nazywają swoje pączki Berliner Donuts, Krapfen, Pfannkuchen, Bismarck Donuts, ale to nadal drożdżowe ciasto ze słodkim nadzieniem, smażone w głębokim tłuszczu.

Mają swoje pączki także Francuzi – to eleganckie kwadratowe pączki drożdżowe bez nadzienia, zwane beignets.

Włosi oczywiście także mają swoje pączki – o uroczej nazwie Baci di ricotta – które przygotowują (jak nazwa wskazuje) z serka risotta, bez dodatku drożdży. A także drożdżowe Bomboloni w wersji z kremem budyniowym lub dżemem malinowym.

Portugalczycy również szczycą się swoją odmianą pączków – malasadas – drożdżowe, bez nadzienia, podawane zazwyczaj z posypką cukrową lub słodkim syropem pomarańczowym.

Ich sąsiedzi, Hiszpanie, nie pozostają w tyle i również mają swoją odmianę pączków: oponki, z ciasta na proszku do pieczenia, pachnące skórką cytrynową i nieco anyżkiem.

Grecy i Turcy wspólnie cieszą się smakiem Loukoumades (lokma) – malutkich drożdżowych pączków nasączanych miodem. Loukoumades pochodzą z Grecji, skąd lata temu przejęli je tureccy okupanci. Te pączki popularne są też na grecko-tureckim Cyprze.

Anglicy także mają pączki – z ciasta serowego, z dodatkiem proszku do pieczenia. To pączki które przygotowuje się błyskawicznie.

Pączki popularne są też w USA – przede wszystkim jako donuty. Są tak sławne że „grają” w co drugim serialu policyjnym! Donuty, donaty, doughnuts przygotowuje się z mało słodkiego ciasta drożdżowego. Cała słodycz tych pączków pochodzi z lukru – gdy mają postać oponki - a rzadziej z nadzienia – gdy są kuliste, jak tradycyjne pączki.

Zobacz wideo i dowiedz się, jak prawidłowo smażyć pączki!

Międzynarodowa kariera pączka – poznaj różne „oblicza” pączków